Αρχική Επιστήμη DNA κουταβιών: Στο γενετικό υλικό τους η επικοινωνία με τους ανθρώπους

DNA κουταβιών: Στο γενετικό υλικό τους η επικοινωνία με τους ανθρώπους

0
puppies1
Εικόνα: UNSPLASH/ Bharathi Kannan
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο DNA των κουταβιών είναι καταγεγραμμένη η επικοινωνία των σκύλων με τους ανθρώπους. Αυτό αποδεικνύει έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Current Biology. Η σχέση του σκύλου με τον άνθρωπο ανάγεται στην προϊστορική περίοδο. Και έχει αποτυπωθεί αξεπέραστα στην Οδύσσεια, με τον πρώτο σκύλο παγκοσμίως που εξυμνείται επί 3.000 χρόνια.

Από τον Όμηρο στη γενετική

Ο Άργος άφησε την τελευταία του πνοή, μόλις αντίκρισε τον Οδυσσέα. Είχε να τον δει από μικρό κουτάβι είκοσι χρόνια πριν. Στη ζωή τον κρατούσε η αναμονή για το ύστατο χαίρε στο αφεντικό του. Του κούνησε την ουρά και ξεψύχησε, αναφέρει συγκινητικά ο Όμηρος.  Πέραν από τη γραμματολογική πηγή της Οδύσσειας, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, αποδεικνύει ότι τα κουτάβια είναι οιονεί “δικτυωμένα” για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Οι κοινωνικές δεξιότητες φαίνεται να υπάρχουν λίγο με τη γέννηση. Βασισμένη στην επιστήμη της γενετικής, η έρευνα μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα σκυλιά αποδίδουν καλύτερα  σε κοινωνικές εργασίες, όπως η παρακολούθηση χειρονομιών.

puppies2
Εικόνα: UNSPLASH/Lydia Torrey

“Υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτά τα είδη κοινωνικών δεξιοτήτων εμπεριέχονταν στην ενηλικίωση. Τώρα βρίσκουμε αποδείξεις ότι τα κουτάβια – όπως οι άνθρωποι – είναι βιολογικά προετοιμασμένα να αλληλεπιδράσουν με αυτούς τους κοινωνικούς τρόπους”. Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Emily Bray, μεταδιδακτορική ερευνητική συνεργάτις στη Σχολή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αριζόνα 
και στο Τμήμα Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών.

Πειράματα για δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας

Η Bray έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διεξάγοντας έρευνα με σκύλους σε συνεργασία με την Canine Companions ατην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μία οργάνωση με σκύλους που βοηθούν ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες. Η ίδια και οι συνάδελφοί της ελπίζουν να καταλάβουν καλύτερα πώς σκέφτονται τα σκυλιά. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο της βιολογίας στις ικανότητες των σκύλων να επικοινωνούν με τον άνθρωπο, η Bray και οι συνεργάτες της προχώρησαν σε πειράματα. Εξέτασαν πώς 375 από σκύλους  ηλικίας 8 εβδομάδων, με μικρή προηγούμενη αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, ανταποκρίθηκαν σε σειρά καθηκόντων. Έτσι καταμέτρησαν τις δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας των κουταβιών.

Ισχυρό γενετικό συσταστικό

Οι ερευνητές γνώριζαν τη γενεαλογία κάθε κουταβιού και ήταν  σε θέση να εξετάσουν εάνν τα κληρονομικά γονίδια εξηγούν τις διαφορές στις ικανότητες των σκύλων. Η έρευνα εξήγησε περισσότερο από το 40% της διακύμανσης στις ικανότητς των κουταβιών να ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες χειρονομίες. Καθώς και την επαφή των ματιών με τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια μιας εργασίας που έχει σχεδιαστεί για να μετρήσει το ενδιαφέρον τους για τους ανθρώπους.
“Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις ικανότητες των σκύλων. Να είναι επιδέξιοι σε πολλά είδη πραγμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα”. “Υπήρχε πάντοτε συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον αυτό συμβαίνει πραγματικά στη βιολογία των σκύλων“, δήλωσε η Evan MacLean, από το Κυνολογικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. “Βρήκαμε ότι υπάρχει σίγουρα ένα ισχυρό γενετικό συστατικό, και το κάνουν σίγουρα από την αρχή”.  Κατά την έναρξη της μελέτης, τα κουτάβια ζούσαν ακόμα με τους σκύλους γονείς τους. Ως εκ τούτου, οι αλληλεπιδράσεις τους με τον άνθρωπο ήταν περιορισμένες, καθιστώντας απίθανο να μάθουν συμπεριφορές, ανέφερε η Bray.

puppies3
Εικόνα: UNSPLASH/Lydia Torrey

Κουτάβια, οι καλύτεροι μαθητές

Οι ερευνητές ανέθεσαν στα κουτάβια τέσσερα διαφορετικά μαθήματα-καθήκοντα. Σε ένα μάθημα, ο επιστήμων έκρυψε μια λιχουδιά κάτω από ένα από τα δύο αναποδογυρισμένα κύπελλα. Το έδειξε, για να δει αν το κουτάβι μπορούσε να ακολουθήσει τη χειρονομία. Για να διασφαλιστεί ότι τα κουτάβια δεν ακολουθούσαν απλώς την όσφρησή τους, τα δύο φλιτζάνια καλύφθηκαν με ταινία. Σε μια άλλη εκδοχή της εργασίας, τα κουτάβια παρακολούθησαν, καθώς οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα κίτρινο μπλοκ δίπλα στο σωστό κύπελλο, αντί να δείχνουν πού πρέπει να ψάξει το κουτάβι για το φαγητό.

Ακούν και καταλαβαίνουν

Τα άλλα δύο μαθήματα σχεδιάστηκαν για να παρατηρήσουν την τάση των κουταβιών να βλέπουν ανθρώπινα πρόσωπα. Σε μια εργασία, οι ερευνητές μίλησαν στα κουτάβια σε «ομιλία που κατευθύνεται από σκύλους». Είπαν ένα ολόκληρο κείμενο, με τη φωνή που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν μιλούν σε ένα μωρό. Στη συνέχεια μέτρησαν πόσο καιρό το κουτάβι κρατούσε ένα βλέμμα με τον άνθρωπο. Στην τελική εργασία – ένα λεγόμενο “αξεπέραστο έργο” – οι ερευνητές σφράγισαν μια λιχουδιά μέσα σε ένα κλειστό δοχείο και την παρουσίασαν στο κουτάβι. Στη συνέχεια μέτρησαν πόσο συχνά το κουτάβι κοίταξε στον άνθρωπο για βοήθεια στο άνοιγμα του δοχείου.

Και ικανά και έξυπνα

Πολλά από τα κουτάβια ανταποκρίθηκαν στα φυσικά και λεκτικά στοιχεία του ανθρώπου. Ελάχιστα έψαχναν τον άνθρωπο για βοήθεια με το άλυτο έργο. Τα κουτάβια μπορεί να γεννηθούν γνωρίζοντας πώς να ανταποκρίνονται στην επικοινωνία που ξεκινά από τον άνθρωπο. Η ικανότητα να ξεκινήσει η επικοινωνία από μόνη της μπορεί να έρθει αργότερα. “Σε μελέτες για ενήλικες σκύλους, βρίσκουμε την τάση να κοιτάζουν τους ανθρώπους για βοήθεια. Ειδικά όταν κοιτάζετε ενήλικες σκύλους έναντι λύκων. Οι λύκοι θα επιμείνουν και θα προσπαθήσουν να λύσουν ανεξάρτητα προβλήματα. Τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να κοιτάξουν… τον κοινωνικό εταίρο για βοήθεια” εξηγεί η Bray.
Με πολλούς τρόπους, αυτό αντικατοπτρίζει αυτό που βλέπουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπινων παιδιών, αναφέρει η Bray.

Νοημοσύνη και μεθοδολογία αντίστοιχη με των παιδιών

“Σκεφθείτε την εκμάθηση γλωσσών. Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τι τους λέμε πριν μπορούν να παράγουν φυσικά τις λέξεις” εξηγεί η Bray. “Πιθανώς το ίδιο  ισχύει με τα κουτάβια. Καταλαβαίνουν τι τους μεταδίδεται κοινωνικά. Η παραγωγή του πιθανότατα θα πάρει λίγο περισσότερο, αναπτυξιακά.”

 

Διαφήμιση