Αρχική Ζώα Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το σκυλί σας είναι ιδιοφυία

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το σκυλί σας είναι ιδιοφυία

0
σκύλος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μερικοί σκύλοι έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν το όνομα ενός νέου αντικειμένου μετά από τις τέσσερις πρώτες φορές που θα το ακούσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αυτή η ικανότητα που θεωρούνταν ότι είναι προτέρημα μόνο των ανθρώπων, αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχει και σε κάποια σκυλιά, κάποια ταλαντούχα ή πολύ καλά εκπαιδευμένα. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν και το δικό σας σκυλί ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ιδιοφυών σκύλων;

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα που χρησιμοποιήσαν οι μελετητές στην έρευνα τους για να εντοπίσουν την ικανότητα των σκυλιών να μάθουν τα ονόματα των αντικειμένων, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στο σπίτι. Ωστόσο, να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε αν ο σκύλος σας δεν έχει αυτή την ικανότητα. Μπορεί να οφείλετε στην ράτσα του ή στην έλλειψη εμπειρίας του.

Εντοπίζοντας τα αντικείμενα

Η νέα μελέτη περιλάμβανε ένα κόλλεϊ ονόματι Whisky, που γνώριζε 59 αντικείμενα με το όνομα τους, και ένα τεριέ Γιορκσάιρ ονόματι Vicky Nina, που γνώριζε 42 παιχνίδια.

Οι ερευνητές για να εντοπίσουν την ικανότητα των δύο σκύλων να αντιλαμβάνονται τα όνομα των αντικειμένων, τους ζήτησαν να φέρουν κάθε ένα παιχνίδι με τη σειρά.

Αποδείχτηκε ότι τα σκυλιά γνώριζαν τα ονόματα όλων των παιχνιδιών τους.

Σημειώνεται ότι, ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε οι πειραματιστές μπορούσαν να δουν τα παιχνίδια, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα επηρεάσουν την επιλογή των σκύλων.

whisky
Εικόνα: Η Whisky με την ιδιοκτήτρια της (Claudia Fugazza)

Εισαγωγή δύο νέων αντικειμένων

Στη συνέχεια οι ερευνητές εισήγαγαν δύο νέα αντικείμενα, τοποθετώντας τα με σειρά σε μια ομάδα γνωστών παιχνιδιών.

Σε αυτό το τεστ, το Whisky επέλεγε το νέο παιχνίδι κάθε φορά.

Η Vicky Nina διάλεγε το σωστό στο 52,5% των δοκιμών.

σκύλος
Εικόνα: H Vicky Nina με τα παιχνίδια της και την ιδιοκτήτρια της (Marco Ojeda)

Μαθαίνοντας νέα ονόματα

Στο επόμενο μέρος της μελέτης, ο σκύλος διάλεξε ένα παιχνίδι, είπε το όνομά του και στη συνέχεια του επιτράπηκε να παίξει μαζί του.

Μετά από τέσσερις επαναλήψεις του ονόματος δύο διαφορετικών νέων παιχνιδιών, ζητήθηκε από τον σκύλο να επιλέξει ένα από τα δύο νέα παιχνίδια.

Σημειώνεται ότι, δεν συμπεριλήφθηκαν οικεία παιχνίδια σε αυτό το μέρος της δοκιμής, για να αποτραπεί ο σκύλος από το να επιλέξει αποκλειστικά το σωστό παιχνίδι.

Έτσι λοιπόν εντοπίστηκε ότι, εάν ο σκύλος γνωρίζει τα ονόματα όλων των άλλων παιχνιδιών, μπορεί να διαλέξει το σωστό παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει διότι υποθέτει ότι η άγνωστη λέξη πρέπει να υποδεικνύει το άγνωστο παιχνίδι.

Και τα δύο σκυλιά επέλεξαν το νέο παιχνίδι συχνότερα από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας ότι πράγματι έμαθαν το όνομα ενός νέου αντικειμένου πολύ γρήγορα.

Ωστόσο, η μνήμη τους μειώθηκε σημαντικά μετά από 10 λεπτά και σχεδόν εντελώς μετά από μία ώρα. Αυτό δείχνει ότι η νέα μάθηση χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση για να διατηρηθεί.

Ποιοι σκύλοι εμφανίζουν συχνότερα αυτή τη μορφή ευφυίας

Στο τεστ που αφορούσε τον εντοπισμό και την εκμάθηση του ονόματος ενός νέου παιχνιδιού έλαβαν μέρος και άλλοι 20 εθελοντές με τα δικά τους σκυλιά. Ωστόσο, αυτά τα σκυλιά δεν έδειξαν την ικανότητα να μάθουν νέα ονόματα μετά από λίγες ακροάσεις.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ο σκύλος ενδέχεται να πρέπει να είναι ασυνήθιστα έξυπνος ή να έχει μεγάλη εμπειρία στην εκμάθηση ονομάτων.

Επιπλέον, είναι πιθανό να υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων σε αυτά τα πειράματα.

Για παράδειγμα είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φυλή που χρησιμοποιείται συχνότερα σε μελέτες αυτού του τύπου είναι τα κόλλεϊ, τα οποία εκτρέφονται σκόπιμα για να παρακολουθούν ακουστικές εντολές.

Τα τεριέ Γιορκσάιρ απολαμβάνουν επίσης την ψυχική και την σωματική διέγερση.

Είναι πολύ πιθανό να διδάξετε σε όλα τα σκυλιά να εκτελούν εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της εκμάθησης των ονομάτων των αντικειμένων. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο είναι πρόθυμα και ικανά να μάθουν, και να εκτελέσουν το έργο, ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη ράτσα του σκύλου και από το επίπεδο κινήτρων που διαθέτει.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση