Αρχική Μεταφορές “Έξυπνες” υποδομές – Έως το Μάρτιο 2024 η διασύνδεση Πάτρας – Πύργου

“Έξυπνες” υποδομές – Έως το Μάρτιο 2024 η διασύνδεση Πάτρας – Πύργου

0
railway
Εικόνα: UNSPLASH/Vyacheslav Shatskiy
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις «έξυπνες» υποδομές και την ολοκλήρωση του έργου “Πάτρα-Πύργος” έως το Μάρτιο 2024 ανεφέρθη ο υπουργός Υποδομών, και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Εστίασε, επίσης, στην ολοκλήρωση του οδικού χάρτη της χώρας και στη διασύνδεση λιμένων και τρένων. Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference), που διοργάνωσε η εφημερίδα
“Πελοπόννησος”.

Πάτρα – Πύργος

Το έργο Πάτρα – Πύργος εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του. ενετάχθη στη Σύμβαση της Ολυμπίας Οδού, πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν. Τελεί υπό την οριστική έγκριση και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τέλη του 2023 – πρώτο τρίμηνο του 2024. Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η εργολαβία και για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα δρόμο. Μέχρις ότου να κατασκευαστεί ο νέος, ύψους 30 εκατ. ευρώ.  Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το Πάτρα – Πύργος, όπως και ο ΒΟΑΚ, είναι από τα τελευταία οδικά έργα που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων

Ο υπουργός επισήμανε ότι  συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τη μεθεπόμενη προγραμματική περίοδο να μειωθούν τα κονδύλια για οδικά έργα. Επομένως, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε νέες υποδομές, που έχουν να κάνουν με το σιδηρόδρομο. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο προβληματικά συστήματα κατασκευής σιδηροδρόμου στην Ευρώπη, το οποίο εξορθολογίζετα. Παράλληλα θα ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Με το τρένο στο λιμάνι της Πάτρας

Με υπογειοποίηση 5,1 χλμ της σιδηροδρομικής γραμμής, το τρένο θα φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας. Πρόκειται για “ένα τεράστιο έργο ανάπλασης για την Πάτρα που θαολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εξαετία” ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι με το σύστημα της μελετοκατασκευής, θα μειωθούν οι καθυστερήσεις.

“Έξυπνες” υποδομές

“Έξυπνες υποδομές σημαίνει σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο”  εξήγησε. «Αυτά είναι τα έργα της επόμενης 15ετίας. Για να γίνει η Ελλάδα το κέντρο logistics των Βαλκανίων ,πρέπει να συνδέσει λιμάνια και σιδηρόδρομο.

 

Διαφήμιση