Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Παρών ο ΕΟΤ στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για...

Παρών ο ΕΟΤ στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη

0
tOURISM.2
Εικόνα: UNSPLASH/Raimond Klavins
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το “παρών” στις εργασίες της 66ης Συνάντησης της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη έδωσε η ηγεσία του ΕΟΤ. Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, και ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Φραγκάκης, έλαβαν μέρος στην εκδήλωση «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετα-Covid εποχή».

Αειφόρος τουρισμός

«Ο αειφόρος τουρισμός δεν είναι μια ακόμη μορφή τουρισμού. Είναι μια ταυτότητα  που  μπορεί να χαρακτηρίζει οποιοδήποτε είδος τουρισμού και αποτελεί βασικό και σταθερό σημείο ανταγωνιστικότητας» επεσήμανε η κ Γκερέκου. Αναφερόμενη στο ζητούμενο της αειφορίας, υπογράμμισε πως «είναι σύμμαχος μας και βαδίζει χέρι-χέρι με το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ως προς τη διαχείριση των πόρων, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας. H παγκόσμια εξέλιξή του τουρισμού δε θα μπορούσε πλέον να συνεχιστεί χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για έναν “φιλικό” προς το περιβάλλον τουρισμό αποτελεί σημείο τομής, Ειδικά τώρα που η πανδημική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής προς μια στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα». «Ο μαζικός τουρισμός δεν θα καταργηθεί, αλλά οφείλει να αλλάξει και να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες στην φαρέτρα του» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Πυλώνες του «έξυπνου» τουρισμού

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ υπενθύμισε πως το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του UNWTO για τη Μεσόγειο θα συσταθεί στην Ελλάδα. «Μερικά από τα μέτρα για  την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνουν την προώθηση πολιτικών προσβασιμότητας για ακτές και λιμάνια. Την αναβάθμιση της θαλάσσιας υποδομής για τουριστικά σκάφη και αθλητικές δραστηριότητες και την παροχή υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου» εξήγησε. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του «έξυπνου» τουρισμού. Στηρίζεται στους πυλώνες της περιβαλλοντικής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της ψηφιακής δραστηριότητας με σκοπό την εξασφάλιση, αξιοποίηση, αλλά και προστασία των φυσικών πόρων. Για να μην προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον, υπονομεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Εφικτός στόχος ο βιώσιμος τουρισμός

«Το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι να ξεκινήσει με ασφάλεια η ανάκαμψη του τουρισμού μας. Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, όμως, θα γίνει σταδιακά. Θα χρειαστεί χρόνο και θα εξαρτηθεί, ανάμεσα σε άλλα, από την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Η πανδημία, πέραν της ζημιάς που έχει προξενήσει στον κλάδο, λειτουργεί άλλωστε και ως επιταχυντής των εξελίξεων στον τουρισμό» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης. Βασικοί στόχοι του ελληνικού τουρισμού αποτελούν η αειφορία, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες.

Στους σημαντικότερους προορισμούς διεθνώς η Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών διεθνώς» υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης. «Διαθέτει και το προϊόν και τους ανθρώπους και τις υποδομές. Αλλά και όλες τις προϋποθέσεις, όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και στο μέλλον». Ο βιώσιμος τουρισμός,όλο το χρόνο, με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι μία κρίσιμη πρόσκληση και ένας εφικτός στόχος. «Η κρίση του Covid-19 αποτελεί ξεκάθαρα και μία ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι να μην την αφήσουμε αναξιοποίητη» εξήγησε. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, τον UNWTO και την Ένωση των Γραμμών Κρουαζιέρας (Cruise Lines Association-CLIA). Φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Apex, στο λιμάνι του Πειραιά.

Διαφήμιση