Αρχική Ειδήσεις Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι στη συνάντηση τους με τον Κώστα Καραμανλή

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι στη συνάντηση τους με τον Κώστα Καραμανλή

0
Αντιπλημμυρικά έργα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ζήτημα της οργάνωσης των υποδομών στις πόλεις, καθώς και την εκλογίκευση των παρεμβάσεων από τρίτους φορείς, ζητούν οι δήμαρχοι.

Αυτά είναι τα δύο ζητήματα που έθεσε το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κατά την συνάντηση τους.

Η καθημερινή ζωή στις πόλεις δυσχεραίνεται. Και το οικονομικό βάρος αυξάνει από τις συνεχείς παρεμβάσεις, που αναγκάζονται να κάνουν οι Δήμοι στο αστικό οδικό δίκτυο, το οποίο σκάπτεται από διάφορους φορείς άναρχα χωρίς συνεννόηση.

Η ΚΕΔΕ ζητάει να υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο καθώς και την εξεύρεση χρηματοδότησης για τις συνολικές αποκαταστάσεις των ζημιών.

Η ΚΕΔΕ μετέφερε τον έντονο προβληματισμό της για την μεταφορά της αρμοδιότητας της συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου. Και μάλιστα χωρίς πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ζητώντας από τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Καραγιάννη να υπάρξει ρύθμιση για το θέμα.

Οι αλλαγές που έγιναν δεκτές από την ηγεσία του Υπουργείου

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσε ότι οι προτάσεις της, όπως αυτές επικαιροποιήθηκαν κατά τις Συνεδριακές Διασκέψεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020) για τις αλλαγές που χρειάζεται ο νόμος 4412, έγιναν δεκτές από την ηγεσία του Υπουργείου.

Ο νέος νόμος, που θα ρυθμίζει τα θέματα δημοσίων συμβάσεων, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιούργησε στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων ο νόμος 4412 και “λύνει” τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Κ. Καραμανλής: “Στηρίζουμε τους Δήμους στις έξυπνες υποδομές και την οδική ασφάλεια”.

“Όσον αφορά το ν. 4412, επιτυγχάνουμε και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, τόνισε ο κ.Καραμανλής.

Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Έχουμε κάνει ήδη βελτιώσεις στο προσχέδιο νόμου ώστε να “απελευθερωθεί” η Αυτοδιοίκηση για την εκτέλεση έργων και τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά πάντα εντός του αυστηρού πλαισίου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αναθέσεις.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσπαθούμε να στηρίξουμε τους Δήμους όσον αφορά στις έξυπνες υποδομές και την οδική ασφάλεια”.

Γ. Καραγιάννης: “Προχωράμε σε μία ολιστικά διαφορετική προσέγγιση”

“Δουλέψαμε πολύ σκληρά και συστηματικά όλο αυτό το διάστημα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γ. Καραγιάννης.

Και σήμερα προχωράμε σε μία ολιστικά διαφορετική προσέγγιση και μεταρρυθμίζουμε το χώρο των Δημόσιων Συμβάσεων επιλύοντας χρόνια ζητήματα ενός δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου.

Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση παρεμβαίνοντας με ουσιώδεις τομές”.

Δ. Παπαστεργίου: “Μπαίνει τέλος σε ένα αναχρονιστικό κι αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο”

“Σήμερα διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι η προσπάθεια της ΚΕΔΕ και των Δήμων όλης της χώρας, να μπει τέλος σε ένα αναχρονιστικό κι αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, έπιασε τόπο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου.

Οι αλλαγές στο Ν. 4412, που με χαρά ακούσαμε ότι έρχεται μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή προς ψήφιση, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και χαίρομαι που οι θέσεις που εξέφρασε και πρότεινε η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλούς μήνες , όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο 4412, έγιναν επιτέλους δεκτές από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον κ. Καραμανλή.

Παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν και οι αλλαγές που ζητάει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ για την καλύτερη οργάνωση μεταξύ των διαφόρων φορέων που εκτελούν παρεμβάσεις στα δίκτυα, μερικές φορές ακόμη και χωρίς Δημοτική άδεια, οι οποίοι σκάβουν τους δρόμους χωρίς συνεννόηση και πολλές φορές και χωρίς να αποκαθιστούν το οδικό δίκτυο στην προηγούμενη κατάσταση.
Ένα δεσμευτικό πλαίσιο και χρηματοδότηση είναι πάγιο αίτημα μας”.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Πράσινη” όαση γίνεται η διάσημη λεωφόρος Champs-Élysées του Παρισιού
Επόμενο άρθροΒουλή: Live η ομιλία Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ