Σύνταξη: ecozen.gr
Τα περισσότερα σημαντικά γεωλογικά γεγονότα στην πρόσφατη ιστορία της Γης έχουν σημειωθεί σε διαστήματα 27,5 εκατομμυρίων ετών, ένα μοτίβο που οι επιστήμονες ονομάζουν τώρα «παλμό της Γης», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια, δεκάδες σημαντικά γεωλογικά γεγονότα, από αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας μέχρι ηφαιστειακές εκρήξεις, φαίνεται να ακολουθούν αυτό το ρυθμικό μοτίβο.
«Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένοι γεωλόγοι αναρωτιόντουσαν αν υπάρχει ένας κύκλος περίπου 30 εκατομμυρίων ετών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Μάικλ Ραμπίνο, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ωστόσο τα περιορισμένα μέσα επιβεβαίωσης του χρόνου αυτών των φαινομένων απέτρεπαν ποσοτικές έρευνες.
Έρευνες
Με τις νέες τεχνικές ραδιοχρονολόγησης και αλλαγές στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, οι ερευνητές συνέθεσαν τα ανανεωμένα αρχεία μεγάλων γεωλογικών γεγονότων τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια και προχώρησαν σε νέες αναλύσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα από τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας πάνε πίσω περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια και φαίνεται επίσης να ακολουθούν αυτόν τον παλμό, δήλωσε ο Ραμπίνο.
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί έναν τέτοιο παλμό στη γεωλογική δραστηριότητα, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται εσωτερικά στην τεκτονική των πλακών και στην κίνηση στο εσωτερικό του μανδύα, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη.
Θεωρίες
Θα μπορούσε να έχει σχέση με την κίνηση της Γης στο ηλιακό σύστημα και τον γαλαξία. Για παράδειγμα, ο παλμός των 27,5 εκατομμυρίων ετών είναι κοντά στην κατακόρυφη ταλάντωση των 32 εκατομμυρίων ετών γύρω από το μέσο επίπεδο του γαλαξία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Μια θεωρία είναι ότι το ηλιακό σύστημα κινείται μερικές φορές μέσα από επίπεδα που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σκοτεινής ύλης στον γαλαξία, εξηγεί ο ερευνητής.
Όταν ο πλανήτης κινείται μέσα από τη σκοτεινή ύλη, την απορροφά. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες ποσότητες αιχμαλωτισμένης σκοτεινής ύλης εκμηδενίζονται και απελευθερώνουν θερμότητα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει έναν παλμό γεωλογικής θέρμανσης και δραστηριότητας.
Ανάλυση
Ίσως αυτή η αλληλεπίδραση με μεγάλες ποσότητες σκοτεινής ύλης να συσχετίζεται με τον παλμό της Γης, είπε ο Ραμπίνο. Ωστόσο αυτή παραμένει μια εικασία, καθώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη και πώς αυτή κατανέμεται στο ηλιακό σύστημα.
Ο Ραμπίνο και η ομάδα του ελπίζουν να αποκτήσουν περισσότερα δεδομένα για τη χρονολόγηση ορισμένων γεωλογικών γεγονότων και σχεδιάζουν να αναλύσουν μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο για να δουν αν ο παλμός εκτείνεται πιο πίσω στο χρόνο. Ελπίζουν επίσης ότι αν, μια μέρα, μπορέσουν να πάρουν καλύτερους αριθμούς για τις αστρονομικές κινήσεις της Γης μέσα στο ηλιακό σύστημα και τον Γαλαξία μας, θα μπορέσουν να δουν αν υπάρχει κάποια συσχέτιση στους αστρονομικούς και γεωλογικούς κύκλους.
Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει ένα τέτοιο μοτίβο, η τελευταία περίοδος συγκεντρωμένων δραστηριοτήτων ήταν πριν από περίπου 7 έως 10 εκατομμύρια χρόνια, οπότε η επόμενη θα έρθει πιθανότατα σε 10 έως 15 εκατομμύρια χρόνια, δήλωσε ο Ραμπίνο.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιουνίου στο περιοδικό «Geoscience Frontiers».
Με πληροφορίες του Live Science