Αρχική COVID-19 Β. Κικίλιας: Ασφαλείς το καλοκαίρι με εμβολιασμένο το 70% των πολιτών

Β. Κικίλιας: Ασφαλείς το καλοκαίρι με εμβολιασμένο το 70% των πολιτών

0
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

O υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, δήλωσε πως όταν θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού «θα είμαστε ασφαλείς».

«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει αυτό το ποσοστό. Υπάρχουν εμβόλια για όποιο κι αν επιλέξει, έχουν ήδη προαγοραστεί 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων», υποστήριξε ο υπουργός Yγείας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η επάρκεια εμβολίων είναι διασφαλισμένη από τη χώρα μας.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών, κατά την έγκριση των εμβολίων για τις ηλικίες αυτές, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Όταν ερωτήθηκε για το πως θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε πως «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

Οι στόχοι της κυβέρνησης

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν κάνει όλοι από την ηλικία των 18 ετών και άνω το εμβόλιο μέχρι και τον Ιούλιο», εξήγησε. Όσοι νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. 

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέραν από αυτό της Johnson and Johnson στη νησιωτική Ελλάδα, για όσους το επιθυμούν. Συμπλήρωσε ότι «στα νησιά οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Επιπλέον, φρόντισε να αναφέρει ότι οι κατάκοιτοι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους για να κάνουν το εμβόλιο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς «έχει ήδη ληφθεί ειδική μέριμνα για τον εμβολιασμό τους, στον οποίο θα συμβάλλουν ακόμα και ιδιότητες».

εμβόλιο, κορονοϊός

Ακόμη, σχετικά με τις συνέπειες σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού τους, είπε ότι η δεκαπενθήμερη αναστολή για ακυρώσεις των εμβολιασμών «δεν είναι τιμωρητική πολιτική. Ήρθε να διορθώσει και κάποια λάθη που έγιναν από τους ίδιους τους πολίτες όσον αφορά την διαχείριση του ραντεβού».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός(;)

Για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε πως παραμένει υπό συζήτηση, αλλά «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο». Ωστόσο, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, εμμέσως πλην σαφώς.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τα περιστατικά παρενεργειών από το εμβόλιο, κυρίως με αυτό της Astra Zeneca. Δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση