Αρχική COVID-19 Το “σύνδρομο του σπηλαίου”: Τι λένε οι έρευνες για τον κορονοϊό (Βίντεο)

Το “σύνδρομο του σπηλαίου”: Τι λένε οι έρευνες για τον κορονοϊό (Βίντεο)

0
DEPRESSION
Εικόνα: UNSPLASH/Dmitry Schemelev
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τι είναι το “σύνδρομο του σπηλαίου“; Ψυχιατρική έρευνα για τον κορονοϊό δίνει μία νέα διάσταση στην επαναφορά της κανονικότητας. Η επανένταξη στην προ Covid-19 για αρκετούς είναι δύσκολη, αλλά για κάποιους είναι ανυπέρβλητη. Ο εμβολιασμός δείχνει να δίνει την αίσθηση της ελπίδας σε πολύ κόσμο. Ωστόσο αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξαναγυρίσουν στην κοινωνική ρουτίνα των προ-πανδημίας δραστηριοτήτων και των σχέσεων τους. Αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας, περιορισμών και μέτρων προστασίας, δεν είναι λίγοι αυτοί υπάγονται στο «σύνδρομο σπηλαίου». Δηλαδή, τη δυσκολία στην επιστροφή τους στην κανονικότητα. Ακόμη και εάν ακούν από τους επιστήμονες πως ο εμβολιασμός θα τους θωρακίσει. Το σύνδρομο αποτελεί μία μορφή κατάθλιψης. Για αυτό αρκετοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

isolation
Εικόνα: UNSPLASH/
Annie Spratt

Η ελευθερία δεν έφερε το χαμόγελο

Το επιστημονικό περιοδικό “Scientific American” αναφέρει πως παρά το πράσινο φως από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στους πλήρως εμβολιασμένους να επανέλθουν στην κανονικότητα, η αντίδραση δεν ήταν η αναμενόμενη. Τι και εάν τους επετράπη η επαναφορά στις προ πανδημίας συνήθειες, όπως οι συναθροίσεις σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα. Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι συνεχίζουν να φοβούνται ότι θα μολυνθούν. Για αυτό αποφεύγουν να πάνε σε εστιατόρια και καφέ, να δουν γνωστούς και φίλους πέρα από το στενό κύκλο τους ή να ταξιδέψουν. Αυτό έχει, πέραν της ιατρικής, και οικονομική διάσταση. Για να αναθερμανθεί η οικονομία, πρέπει οι εμβολιασμένοι να βγουν από το «καβούκι» τους.

Δύσκολη η ανάδυση

Η καθηγήτρια ψυχιατρικής Ζακλίν Γκολάν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern εκτιμά ότι για μερικούς ανθρώπους η «ανάδυση» μετά από ένα έτος πανδημίας θα είναι δύσκολη μετάβαση και θα πάρει χρόνο. Όπως λέει, «η πανδημία δημιούργησε πολύ φόβο και άγχος λόγω του κινδύνου της αρρώστιας και του θανάτου. Ακόμη κι αν κάποιος έχει εμβολιασθεί, μπορεί να δυσκολεύεται να ξεπεράσει αυτό το φόβο. Υπερεκτιμά τον κίνδυνο και την πιθανότητα να αρρωστήσει».

isolation.3
Εικόνα: UNSPLASHSasha Freemind

Έρευνα Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης

Πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης αναφέρει ότι οι μισοί ερωτηθέντες (49%) νιώθουν άβολα να επιστρέψουν σε εκ του σύνεγγυς επαφές. Ανάλογο ποσοστό (48%) των εμβολιασμένων κατά του Covid-19 αισθάνεται το ίδιο. Παράλληλη έρευνα αποτυπώνει ότι περίπου ο 1 στους 10 (10%) εν μέσω πανδημίας θα αναπτύξει σύνδρομο στρες Covid-19 και θα έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες ή αγχώδεις διαταραχές. Ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής ‘Αλαν Τέο του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον αποδίδει το «σύνδρομο του σπηλαίου» στο συνδυασμό μιας νέας συνήθειας και της λανθασμένης αντίληψης του κινδύνου. «Αναγκαστήκαμε» λέει «να συνηθίσουμε τη χρήση μάσκας και τις φυσικές ή κοινωνικές αποστάσεις. Είναι πια πολύ δύσκολο να σπάσει κανείς μια νέα συνήθεια που έχει αποκτήσει».

Ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακευτικής αγωγής

Επίσης, κάποιοι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα οφέλη του «σπηλαίου», δηλαδή της κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εσωστρεφείς χαρακτήρες ή τους αγοραφοβικούς. Η μακρόχρονη αποφυγή του κόσμου έχει ενισχύσει σε ορισμένους το φόβο για ανοικτά και πολύβουα μέρη. Ορισμένοι που έχουν σοβαρό πρόβλημα να πετάξουν τη μάσκα  θα χρειασθούν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς στην ψυχοθεραπεία, ίσως και φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα εργαζόμενοι και φοιτητές έχουν συνηθίσει την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Εκτιμούν ότι εξοικονομούν χρόνο και χρήμα και δεν θέλουν να αρχίσουν ξανά το πήγαινε-έλα.

Σύγκρουση των οπαδών του «ναι» και του «όχι»

Το αμερικανικό περιοδικό Atlantic αναφέρει ότι η μετά την πανδημία εποχή θα συγκεντρώνει δύο τάσεις. Αυτήν των ανθρώπων που λένε λένε «ναι» στην επιστροφή στην προηγούμενη ζωή τους. Και αυτήν όλων όσοι λένε «όχι», έχοντας βρει νέες χαρές στο σπίτι τους μακριά από τη φασαρία του κόσμου. Οι μεν ανυπομονούν για παρέες, πάρτι και συναυλίες, οι δε για ησυχία. Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί και αίρονται οι επιβεβλημένοι περιορισμοί πολλοί θα ενταχθούν στο ένα από τα δύο «στρατόπεδα». Έρευνες κοινής γνώμης έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι ένα ποσοστό των ανθρώπων θα προτιμήσει λιγότερες παρέες, λιγότερες εξόδους για φαγητό ή διασκέδαση.

Ο καθηγητής ψυχολογίας, Σέλντον Σόλομον, του Κολεγίου Σκίντμορ, είναι πιο αισιόδοξος. Εκτιμά ότι κρίσεις όπως η πανδημία που βιώνουμε «προκαλούν μια υπαρξιακή αβεβαιότητα, αλλά δίνουν και ευκαιρία,και την ψυχολογική ώθηση, να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες τους».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση