Αρχική COVID-19 Το πρωτοφανές «πείραμα» στη Μαρικά της Βραζιλίας

Το πρωτοφανές «πείραμα» στη Μαρικά της Βραζιλίας

0
agustin diaz gargiulo unsplash brazil
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τουλάχιστον 116 εκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού) ζουν σε επισιτιστική ανασφάλεια και στη φτώχεια και περίπου ένας στους έξι είναι άνεργοι, εν μέσω πανδημίας.

Ενώ στη Βραζιλία, ο συνδυασμός του κορονοϊού και της πολιτικής του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο διαλύει την εθνική οικονομία και κοινωνία, μία μικρή παραλιακή πόλη, 60 χιλιόμετρα από το Ρίο ντε Τζανέιρο, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Το όνομά της: Μαρικά.

Δυο λόγια για τη ρηξικέλευθη Μαρικά

Με πληθυσμό 162.000 κατοίκων, τα τελευταία 12 χρόνια διοικείται από το Κόμμα Εργατών του πρώην προέδρου Λούλα. Κατάφερε να θέσει από νωρίς υπό έλεγχο την υγειονομική και οικονομική κρίση, με την άμεση επιβολή καραντίνας, παρά την αντίθεση του Μπολσονάρο.

Στη συνέχεια, με μαζικές επενδύσεις, χάρη στα δημοτικά έσοδα από τα τέλη αδείας εκμετάλλευσης υποθαλάσσιου κοιτάσματος πετρελαίου, στα ανοιχτά του Ρίο ντε Τζανέιρο, άνοιξε νέους οικονομικούς ορίζοντες.

Στην Μαρικά λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο ένα νέο, πρότυπο δημοτικό νοσοκομείο. Του έδωσαν το όνομα του Τσε Γκεβάρα και παρέχει ολοκληρωμένη, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Το νοσοκομείο αποδείχθηκε σωτήριο για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό.

Αμέσως μετά τα εγκαίνιά του, μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς, με καθημερινή πληρότητα κλινών. Παρέχει αξιοζήλευτες υπηρεσίες, και χάρη σε έκτακτες προσλήψεις, παρέχει την αναλογία εννέα υγειονομικών ανά έναν ασθενή.

Από τα συνολικά 13.760 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Μαρικά από την αρχή της πανδημίας, οι 13.132 έχουν αποθεραπευτεί. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι 368.

Στην πόλη άνοιξε και εργαστήριο διαγνωστικών τεστ, με υπαλλήλους των δημοτικών υγειονομικών αρχών να κάνουν εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό, ακόμη και με επισκέψεις στα σπίτια.

Τώρα, το πρόγραμμα ανοσοποίησης προχωρά με τάχιστους ρυθμούς, ακόμη και με τη χορήγηση δόσεων κατ’ οίκον.

Το πείραμα

Η επιτυχία του συστήματος βασίζεται αποκλειστικά στην καθαρή πολιτική που εφαρμόστηκε τη Μαρικά.

Με τα έσοδα από τα τέλη άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος, οι δημοτικές αρχές της Μαρικά επενδύουν εδώ και χρόνια στην οικοδόμηση ενός πρότυπου μοντέλου ανάπτυξης. Εστίασαν στην ενίσχυση των τοπικών συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης. Πήραν τον έλεγχο του τοπικού δικτύου συγκοινωνιών και πλέον παρέχουν δωρεάν μεταφορά στο επιβατικό κοινό.

Το κυριότερο και πιο καινοτόμο των ενεργειών είναι ότι έχουν εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί το Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ) για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους, που αποτελούν το ένα τέταρτο του τοπικού πληθυσμού.

 Συνδέουν την καταβολή του με το Μumbuca, ένα ψηφιακό νόμισμα που δημιούργησαν οι αρχές της πόλης, (με ισοτιμία 1:1 με το εθνικό νόμισμα), για αποκλειστική χρήση στη Μαρικά. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε την τοπική οικονομία και τελικά βοήθησε την πόλη να σταθεροποιηθεί εν μέσω πανδημίας.

Πέρυσι, το ύψος του ΚΒΕ αυξήθηκε στα 300 Μumbucas, περίπου στο ένα τέταρτο του κατώτατου μισθού στη Βραζιλία (κυμαίνεται στα 173 ευρώ).

Παρά το έκτακτο κρατικό βοήθημα, δόθηκαν από τον δήμο πρόσθετες ενισχύσεις σε αυτοαπασχολούμενους και περιστασιακά εργαζόμενους που έμειναν χωρίς εισόδημα, καθώς και επιδότηση μισθών σε όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, υπό τον όρο να μην κάνουν απολύσεις. Οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες λαμβάνουν άτοκα δάνεια από τη δημοτική αρχή.

Αποτέλεσμα

Στη Μαρικά οι θέσεις εργασίες αυξάνονται, την ώρα που σε εθνικό επίπεδο η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 14,4%.

Μελλοντικά σχέδια

Οι δημοτικές αρχές εκτιμούν ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, στα ταμεία τους θα εισρεύσει τουλάχιστον άλλο ένα δισεκατομμύριο ρεάλ (περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ) από τα τέλη αδείας εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου κοιτάσματος.

Παράλληλα, δημιούργησαν έναν ειδικό ταμείο για επείγουσες μελλοντικές ανάγκες. Επενδύουν στην τεχνολογία, στην ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας και σε ένα κέντρο κινηματογραφικών παραγωγών.

Στα σχέδια έχουν και την κατασκευή ενός νέου λιμένα, που έχει όμως προκαλέσει έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και δικαστικές προσφυγές.

Πολλοί, κυρίως στο Κόμμα Εργατών, βλέπουν την περίπτωση της Μαρικά ως ένα πιθανό εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα.

Με πληροφορίες του brazilian report

 

Διαφήμιση