Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Έξοδος από την πανδημία όταν εμβολιαστούν 7 στους 10

ΠΟΥ: Έξοδος από την πανδημία όταν εμβολιαστούν 7 στους 10

0
pandemia
Εικόνα: UNSPLASH/JESHOOTS.COM
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen.gr

Έξοδος από την πανδημία λόγω Covid-19 θα υπάρξει, μόνον όταν εμβολιαστούν οι 7 στους 10. Αυτό διεμήνυσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την Ευρώπη. «Μην νομίζετε ότι η πανδημία τελείωσε»! Δεν θα έχει τελειώσει παρά μόνον αφού εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, εξήγησε. Για αυτό και ζήτησε να  επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να ενταθεί η επαγρύπνηση όσο «επανεκκινεί» η ήπειρος.

26% στην Ευρώπη με α’ δόση εμβολίου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Χανς Κλούγκε από το γραφείο του στην Κοπεγχάγη, εξέφρασε την απογοήτευσή του. Οι εκστρατείες ανοσοποίησης καθυστερούν, ακόμη και στην Ευρώπη. Στις 53 χώρες και εδάφη της Ευρώπης (όπως κατηγοριοποιούνται με βάση τα κριτήρια του ΠΟΥ), μόνο το 26% του πληθυσμού έχει κάνει μια πρώτη δόση του εμβολίου. Στις χώρες-μέλη της ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 36,6%. Το 16,9% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

«Ξέρουμε για παράδειγμα ότι η μετάλλαξη Β.1617 (η λεγόμενη «ινδική») είναι πιο μεταδοτική από τη Β.117 (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία). Αυτή ήταν ήδη πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος» εξήγησε. Η ινδική παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 27 από τις 53 χώρες της περιοχής. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων μειώνεται σταθερά, για πέμπτη εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Οκτωβρίου.  Ο Κλούγκε εμφανίστηκε ανήσυχος επειδή οι άνθρωποι δεν προσέχουν πια και γίνονται «παράλογοι». Πιστεύουν ότι αφού έκαναν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου «η πανδημία τελείωσε».

vaccine new
Εικόνα: UNSPLASH/Hakan Nural

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα, αυτό το καλοκαίρι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για όλους να είναι προσεκτικοί. Ιδίως στις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου που αναμένονται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Κόκκινη κάρτα

«Πρέπει επιτέλους να δείξουμε κόκκινη κάρτα στην Covid-19. Να μην της δώσουμε παράταση, να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε ο Κλούγκε. Υπενθύμισε πόσο είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και να χρησιμοποιούνται προστατευτικές μάσκες. «Σε μια πανδημία, η ταχύτητα είναι ουσιαστικής σημασίας», σχολίασε. «Ακόμη και όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία, πολλές χώρες περίμεναν, χάσαμε πολύτιμο χρόνο». Ακόμη και σήμερα «ο χρόνος είναι εναντίον μας.

Στο δρόμο… και το Sputnik V

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να μελετά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V καθώς και ένα νέο κνεζικό. Ο ΠΟΥ ζητά επίσης μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην κατανομή των εμβολίων. «Δεν είναι αποδεκτό ορισμένες χώρες να ξεκινούν τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιακά. Όταν άλλες δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ευπαθείς ομάδες» σχολίασε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση