Αρχική Μεταφορές Σε τελικό στάδιο το έργο Πάτρα-Πύργος – Επένδυση σε σιδηροδρομικά έργα στη...

Σε τελικό στάδιο το έργο Πάτρα-Πύργος – Επένδυση σε σιδηροδρομικά έργα στη Δ. Ελλάδα

0
δρόμος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο Πάτρα – Πύργος, καθώς η μόνη εκκρεμότητα είναι το οριστικό “οκ” από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ionian TV και τον δημοσιογράφο Τάσο Θεοδόση. Παράλληλα, έκανε αναφορά για τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Δυτική Ελλάδα, την υπογειοποίηση του τρένου της Πάτρας, τον δρόμο Καλαμάτα – Μεθώνη αλλά και τον εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο Καραμανλής το έργο Πάτρα – Πύργος το οποίο σύντομα θα γίνει πραγματικότητα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023, αρχές του 2024.

«Το θέμα τέθηκε μετ’ επιτάσεως, στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου μας και της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Το έργο, με τις επιλογές των κατατμήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, κινδύνευε να μη γίνει, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Πλέον βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», σημείωσε επίσης ο Καραμανλής.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι δήθεν το έργο είχε ξεκινήσει και η κυβέρνηση της ΝΔ το σταμάτησε, ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι ενέργειες του Υπουργείου Μεταφορών

Στη συνέχεια ο Καραμανλής αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα δύο τελευταία χρόνια, ώστε το έργο να επιστρέψει στον παραχωρησιούχο, την Ολυμπία Οδό και μάλιστα, να κατασκευαστεί με λιγότερα χρήματα.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες που έχουν γίνει:

  • Μπήκε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια.
  • Δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δυνατότητα χρηματοδότησής του πέραν του 2023.
  • Εντάχθηκε στη Σύμβαση της Ολυμπίας Οδού.
  • Λάβαμε το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν.
  • Αναμένουμε το οριστικό “ok” και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
  • Δημοπρατήσαμε ένα έργο 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα δρόμο έως ότου κατασκευαστεί ο νέος. Το ζητούμενο είναι η οδική ασφάλεια και έχουμε καταστήσει σαφές ότι είναι άμεση προτεραιότητά μας»

«Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια κάναμε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 4,5», κατέληξε ο Υπουργός.

τραίνο

Επένδυση σε σιδηροδρομικά έργα στη Δυτική Ελλάδα

Παράλληλα, όσον αφορά την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα, ο Καραμανλής τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο, του ευρύτερου προγράμματος σιδηροδρομικών έργων που εκπονεί το υπουργείο, ύψους 3,3 δις. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού περίπου μισό δισ. που δεν μπορούσαμε να το χρηματοδοτήσουμε από το ΠΔΕ. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση, έταξε ένα φαραωνικό έργο που ούτε μπορούσε να υλοποιήσει, ούτε το χρειάζεται πραγματικά η πόλη. Έταζαν κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν και έλεγαν πως δήθεν το προχωρούν, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν ούτε καν μελέτες!» ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μερική υπογειοποίηση, γύρω στα 2 χιλιόμετρα. Τελικά θα υπογειοποιηθούν  5,6 χλμ. ικανοποιώντας ορισμένες βασικές αρχές όπως:

  • Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ,
  • Πατά ακριβώς πάνω στη χάραξη της υφιστάμενης γραμμής, απλώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της υπογειοποιείται,
  • Απελευθερώνει έτσι το κέντρο της πόλης, το αποκαθιστά με αναπλάσεις κι αποδίδει την Πάτρα ξανά στους Πατρινούς,
  • Ανοίγει την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα,
  • Eνώνει το λιμάνι της Πάτρας με έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο
  • Διατηρεί σε λειτουργία τον Προαστιακό,
  • Ενισχύει την ασφάλεια πεζών και οδηγών.

Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Καραμανλής, ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, ενώ όπως πρόσθεσε “ήδη βρισκόμαστε στη Β΄φάση του διαγωνισμού, με στόχο στο τέλος του 2021 να υπάρχει ο προσωρινός ανάδοχος.”

Επίσης τόνισε ότι την Παρασκευή θα προχωρήσει η προκήρυξη του έργου, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στην ολοκλήρωση της βελτίωσης της 38ης Επαρχιακής Οδού Σουληνάρι-Κρεμμύδια-Κορυφάσιο έως 9η Εθνική Οδό, που βελτιώνει την πρόσβαση προς το Κόστα Ναβαρίνο.

«Να πω για άλλη μια φορά κάτι που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκο Μητσοτάκη: Όταν εξαγγέλλουμε έργα, εξαγγέλλουμε έργα που θα και μπορούν  να γίνουν. Εμείς δεν μπορούμε, ούτε δημαγωγία να κάνουμε, ούτε μουτζούρες στους χάρτες και να τους παρουσιάζουμε για έργα. Βρίσκουμε τα χρήματα, ωριμάζουμε τις μελέτες και πραγματοποιούμε τα έργα».

Εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Καλαμάτας

Ερωτώμενος τέλος, για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο Καραμανλής τόνισε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση.

«Με τη νέα διοίκηση του Υπερταμείου εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσει και αυτό το αεροδρόμιο, μόνο του –όχι πακέτο με τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια – να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για να γίνει όπως είναι και τα υπόλοιπα της Fraport ή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», δηλαδή να υπάρχει μια σύμπραξη μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

 

Διαφήμιση