Αρχική COVID-19 Πόσες δόσεις εμβολίου ζητά η ΕΕ από AstraZeneca για να τηρηθεί το...

Πόσες δόσεις εμβολίου ζητά η ΕΕ από AstraZeneca για να τηρηθεί το συμβόλαιο

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Προκειμένου να δεχθεί την εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου της με την AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από την εταιρεία να παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid Μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως δήλωσε σήμερα δικηγόρος που εκπροσωπεί την ΕΕ, ενώπιον βελγικού δικαστηρίου.

Η ΕΕ μάλιστα είναι διατεθειμένη να δεχθεί την καθυστέρηση τριών μηνών σε σχέση με τα συμπεφωνημένα αν η εταιρεία συμφωνήσει με τον όρο.

Η συνάντηση στο δικαστήριο αφορά την έναρξη διαδικασίας δεύτερης αγωγής της Κομισιόν κατά της εταιρείας για την καθυστέρηση στις παραδόσεις της προς την ΕΕ.

Η αγωγή έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και ακολουθεί την κατάθεση μιας πρώτης αγωγής τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της οποίας θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην εταιρεία.

Μάλιστα, η ΕΕ  ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο την επιδίκαση συμβολικής αποζημίωσης ύψους 1 ευρώ για παραβίαση όρων συμβολαίου εκ μέρους της AstraZeneca.

Ωστόσο, ο συνήγορος της φαρμακευτικής εταιρείας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Κομισιόν έκανε και δεύτερη αγωγή ενώ μόλις είχε ξεκινήσει η πρώτη.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca είχε αρχικά συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει παρά 50 εκατομμύρια.

Τώρα, ο συνήγορος της ΕΕ δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο ότι η  ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παράδοση των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το συμβόλαιο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ενώ, από τη μεριά του ο συνήγορος της AstraZeneca δήλωσε στον δικαστή ότι η εταιρεία ελπίζει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση