Αρχική Επιστήμη Μικρόβια 100 εκατ. ετών ξαναζωντάνεψαν

Μικρόβια 100 εκατ. ετών ξαναζωντάνεψαν

0
MICROBES
Εικόνα: UNSPLASH/Science in HD
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μικρόβια ηλικίας 100 εκατ. ετών επανήλθαν στη ζωή. Πρόκειται για επίτευγμα ομάδας Αμερικανών και Ιαπώνων επιστημόνων. Σύμφωνα με την επιστημονική ηλεκτρονική έκδοση, Curiosmos, οι εν λόγω μικροοργανισμοί είχαν αναπτυχθεί την εποχή που οι δεινόσαυροι ζούσαν στη Γη!
Τα μικρόβια ανήκουν σε δέκα διαφορετικές ομάδες βακτηρίων. Είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Η ομάδα τα ανέκτησε κατά την εξέταση εξόρυξης ιζημάτων σε πυθμένα θαλάσσιας περιοχής του Ειρηνικού, μεταξύ ανατολικής Αυστραλίας και Νότιας Αμερικής. Πρόκειται για ένα από τα πιο ερημικά μέρη του ωκεανού ως προς την ύπαρξη θρεπτικών συστατικών.

DINOSAUR
Εικόνα: UNSPLASH/Arseny Togulev

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, “τα ερευνητικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι μικροβιακές κοινότητες που διανέμονται ευρέως σε οργανικά φτωχά ιζήματα αποτελούνται κυρίως από αερόβια“.  Δηλαδή, “διατηρούν το μεταβολικό δυναμικό τους υπό συνθήκες εξαιρετικά χαμηλής ενέργειας για έως και 101,5 εκατομμύρια χρόνια”. Για τη λήψη δειγμάτων με το μέγιστο δυνατό βάθος χρειάστηκε να δημιουργηθούν πηγάδια έως 100 μέτρα στον πυθμένα των 5.700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια.

Επιτυχής επώαση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Yuki Morono, από την Ιαπωνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας (JAMSTEC), επώασαν τα μικρόβια σε διάστημα 557 ημερών.
Στα εργαστηριακά πειράματα προσετέθησαν στοιχεία όπως αμμωνία και αμινοξέα. Αυτό έγινε για να διαπιστωθεί εάν στην πορεία τα μικρόβια θα κατάφερναν να τα απομακρύνουν.
«Είναι εκπληκτικό ότι ένα μεγάλο μέρος των μικροβίων αναβίωσε αφού θάφτηκε και παγιδεύτηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες ακραίας έλλειψης θρεπτικών συστατικών και ενέργειας», εξηγεί ο Morono.

Μυστικό επιβίωσης

Το μυστικό της επιβίωσής τους οφείλεται αμιγώς στην ύπαρξη του οξυγόνου που υπήρχε στα δείγματα ιζημάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι εάν τα ιζήματα συσσωρεύονται σταδιακά στον πυθμένα της θάλασσας, με συγκεκριμένο ρυθμό, το οξυγόνο μπορεί να παραμείνει παρόν. Έτσι επιτρέψει σε αυτούς τους μικροοργανισμούς να επιβιώσουν… στην αιωνιότητα.

 

Διαφήμιση