Αρχική COVID-19 Θεοδωρίδου: Δε πρέπει να συζητάμε για εμβολιασμούς παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον...

Θεοδωρίδου: Δε πρέπει να συζητάμε για εμβολιασμούς παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων

0
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Δεν πρέπει να συζητάμε για εμβολιασμούς στα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων, ήταν το σημερινό μήνυμα της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης που αυτή την ώρα έχει ολοκληρωθεί.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι ακόμα στην Ευρώπη ο εμβολιασμός παιδιών βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη συνέχεια θα εξεταστεί εάν είναι κατάλληλος για τα παιδιά και τέλος εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σοβαρά ώστε να οδηγούν στον εμβολιασμό παιδιών.

Επομένως επί της παρούσης βρίσκεται το ζήτημα εμβολιασμού των ενηλίκων και ειδικά αυτών που δικαιούνται να εμβολιαστούν και δεν το έχουν ακόμη αποφασίσει.

Η 2η δόση με AstraZeneca είναι ασφαλής – Επιβάλλεται για όσους έκαναν την 1η

Σχετικά με την αναθεώρηση των συστάσεων εμβολιασμού σε Μ. Βρετανία και Γερμανία με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στο Η.Β. οι εμβολιασμοί με αυτό θα γίνονται στους άνω των 40, αντί για των άνω των 30 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ στη Γερμανία σε όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Επισήμανε ότι οι αναθεωρήσεις βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα της εκάστοτε χώρας ξεχωριστά. Για παράδειγμα στη Βρετανία οι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Αναφορικά με τη 2η δόση του εν λόγω εμβολίου, είπε ότι με βάση το Η.Β. που είναι η μόνη χώρα που έχει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της 2ης δόσης, αυτή είναι ασφαλής και όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με αυτό πρέπει να προχωρήσουν κανονικά και με την δόση που εκκρεμεί.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το ζήτημα εναλλακτικής 2ης δόσης είναι υπό εξέταση και το καλοκαίρι θα υπάρχουν σχετικά πορίσματα για το αν θα μπορεί να χορηγηθεί κάποιο άλλο εμβόλιο στη θέση του για την κάλυψη της 2ης δόσης.

Καμία απόδειξη ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με το αίμα – Έκκληση για αιμοδοσίες

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη παγκοσμίως ότι ο SARS-COV-2 μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα, επομένως η Μ. Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση να πραγματοποιηθούν κανονικά οι αιμοδοσίες, οι ανάγκες για τις οποίες αυξάνονται κάθε καλοκαίρι.

Ειδικότερα, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί μπορούν να προχωρούν με αιμοδοσίες 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ όσοι έχουν νοσήσει με covid-19 14 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

M. Θεμιστοκλέους: Το 23,7% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε αναλυτικότερα λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο εμβολιασμού και ατόμων από 29 ετών και κάτω εντός Ιουνίου, όπως είχε εξηγήσει νωρίτερα και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ξεχωριστά στις ηλικιακές ομάδες των 25-29 και 18-24 που πιθανόν να ανοίξουν εντός Ιουνίου, εφόσον εξασφαλιστούν δόσεις εμβολίων για τα άτομα άνω των 30 ετών.

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκαν ήδη 90.000 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί.

Πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση εμβολίων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Ενώ, πλήρως εμβολιασμένοι – και με τις δύο δόσεις – είναι 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Σχετικά με τους άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί το 58%, που θα γίνει 73% αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού.

Τέλος, σημείωσε ότι το εμβόλιο της Johnson &Johnson θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τη μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 82% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο 88%.

Δείτε όλη την ενημέρωση:

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση