Αρχική COVID-19 Οι όροι για να εμβολιαστούν τα παιδιά – Μία ή δύο δόσεις...

Οι όροι για να εμβολιαστούν τα παιδιά – Μία ή δύο δόσεις για αυτούς που νόσησαν;

0
εμβόλια - ασθένειες

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα θερμά της συλλυπητήριά στην οικογένεια της 44χρονης στην Κρήτη που έχασε τη ζωή της από θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Ενώ, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα ακούγονται έντονα για τον εμβολισμό των παιδιών.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε η Θεοδωρίδου, Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά, ενώ πριν από τρεις μέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με εμβόλια mRNA.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα παιδιά είναι πολύ υψηλή και φτάνει το 100%.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν επιτρέπει την ανίχνευση σπανίων ανεπιθύμητων ενεργειών από τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες.

Οι όροι για να εγκριθεί ο εμβολιασμός των παιδιών στη χώρα μας

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε η Θεοδωρίδου η έγκριση από τον ΕΜΑ, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να προχωρήσει σε προγραμματισμό έγκρισης.

“Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την ίδια τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς,” ανέφερε.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα, “δεν είναι τίποτα σίγουρο” και “θα γίνει με βάση τα δεδομένα της κάθε χώρας”.

Ενώ, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ επιμένει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Μία δόση όσοι νόσησαν

Συνεχίζοντας, η Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, υπενθυμίζοντας ότι δεν χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δόση.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία διάγνωσης της νόσου θεωρείται η πρώτη ημερομηνία εξέτασης με μοριακό τεστ που έχει καταγραφεί στο επίσημο μητρώο του ΕΟΔY.

Οι τελευταίες εξελίξεις: