Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας – Τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας – Τα νέα μέτρα

0
COVID19
Εικόνα: UNSPLASH/Viktor Forgacs
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για επικίνδυνες μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του. Η επιστροφή στην κανονικότητα συνοδεύεται με συγκεκριμένα μέτρα. Για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν εκ νέου, τους εργαζομένους, τους μαθητές.

Συγκεκριμένο στέλεχος

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε μάλιστα λόγο για συγκεκριμένο στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση. Τα εμβόλια φαίνεται ότι ανθίστανται στις μεταλλάξει έως τώρα. Αλλά επουδενί δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης έναντι του Covid-19.

Επικινδυνότητα κλειστών χώρων

Για αυτό και η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Για αυξημένο ιικό φορτίο και άρα μεγαλύτερη μετάδοση εντός των κλειστών χώρων έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Εξήγησε, όμως, ότι στους ανοιχτούς χώρους η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Για αυτό και συζητείται το ενδεχόμενο οι πλήρως εμβολιασμένοι ενδεχομένως να μπορούν να κυκλοφορούν μεταξύ τους και χωρίς μάσκα. Το ιατρικό προσωπικό της χώρας έχει εμβολιαστεί κατά 85%. Σε σχέση με ενδεχόμενο νέο lockdown ο κ. Γώγος είπε ότι ένα γενικευμένο είναι πολύ μακριά από το να συμβεί. Εάν χρειαστεί, μπορεί να γίνει σε μικρό-τοπικό επίπεδο. Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι στα νησιά που έχει επιβληθεί τώρα lockdown προηγήθηκαν μεγάλες συναθροίσεις που ευνόησαν τη διάδοση. Για το χάπι κατά του κορονοϊού ανέφερε ότι θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο, αλλά θα αργήσει η κυκλοφορία του.

Κλιμάκωση άρσης lockdown

SHOPPING
Εικόνα: UNSPLASH/Iwona Castiello d’Antonio

Σήμερα ήταν η πρώτη “ελεύθερη” Κυριακή μετά από έξι μήνες lockdown. Χιλιάδες πολιτών βρέθηκαν σε εξοχικά και εκδρομές, ενώ αρκετοί επισκέπτονται τα καταστήματα που είναι ανοικτά. Επίσης αύριο:

  • Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να διενεργούν ένα self test την εβδομάδα.
  • Δευτέρα 17 Μαΐου, επίσης, επανεκκινούν τη διά ζώσης λειτουργία τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Τα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα. Οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.
  • Στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα μέχρι 75%
  • Στις 24 Μαΐου ανοίγουν τα ΟΠΑΠ PLAY, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • Στις 28 Μαΐου επανεκκινούν οι ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.
  • Την 31 Μαΐου επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, με αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ και 2 self tests την εβδομάδα για τους εργαζομένους και τα κέντρα αισθητικής.
  • Την 1η Ιουνίου επιτρέπονται εκ νέου ανοικτές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους (γάμοι, βαφτίσεις) με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
  • Στις 7 Ιουνίου επαλειτουργούν  οι οικοι ανοχής (βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου 2020).
  • Την 1η Σεπτεμβρίου  επαναλειτουργούν εμπορικές εκθέσεις, βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού, θα επαναλειτουργήσουν:

  • Η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας
  • Τα λούνα παρκ–εμποροπανηγύρεις, με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου
  • Οι παιδότοποι, με το υγειονομικό πρωτόκολλο.
selftest
Εικόνα: UNSPLASH/Mufid Majnun

Υποχρέωση self test

Σήμερα το βράδυ θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test και να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συγκεκριμένων κατηγοριών (λιανεμπόριο, εστίαση…). Θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ την εβδομάδα. Το πρώτο παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο το πληρώνει ο εργοδότης. Επίσης, σε self test υποχρεούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο τομέα, τοπική αυτοδιοίκηση, υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Ελληνική Αστυνομία, πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι. Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας. Απαλλάσσεται δε από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών. Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα είναι 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορονοϊό. Οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Οι βρεφονηπιαγωγοί πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση