Αρχική Ελλάδα Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ στη Λευκορωσία – Κυρώσεις κατά Μινσκ

Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ στη Λευκορωσία – Κυρώσεις κατά Μινσκ

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen,gr

Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τη Λευκορωσία. Κυρώσεις  στο Μινσκ αποφάσισε να επιβάλει η ΕΕ, μετά την πρωτοφανή κρατική αεροπειρατεία στην πτήση της Ryanair από την Αθήνα την Κυριακή. Κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι «27» ζητούν από τη Λευκορωσία την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του. Επίσης ζητείται από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την αναγκαστική προσγείωση.

Κυρώσεις

Oi Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε:

  • Απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia εντός εδάφους της ΕΕ
  • Αναστσλή της χρήσης του λευκορωσικού εναέριου χώρου από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες
  • Τερματισμό των διελεύσεων (transit), συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία εξανάγκασε σε προσγείωση το αεροσκάφος και συνέλαβε το δημοσιογράφο και αντιφρονούντα, Ρομάν Προτασέβιτς, 26 ετών, καθώς και τη σύντροφό του. Επί ώρες τελούσαν υπό ομηρία οι 126 επιβάτες. Ανάμεσά τους και 11 Έλληνες. Αργά το βράδυ… επετράπη στο αεροπλάνο να απογειωθεί και να φθάσει στον αρχικό προορισμό του στη Λιθουανία. Άμεση ήταν η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού,  Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ ο Πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα για ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες για τη Λευκορωσία”.

Διεθνής κατακραυγή – Ρωσική στήριξη

Οι δυτικές χώρες εγκαλούν τη Λευκορωσία για κρατική πειρατεία και αναζητούν τρόπους για να απαντήσουν στην προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Λουκασένκο. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν ήδη επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Μινσκ από τον περασμένο χρόνο. Λόγω της άγριας καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας. Οι κυρώσεις αυτές δεν επηρέασαν καθόλου την συμπεριφορά του Αλεξάντρ Λουκεσάνκο, στενού συμμάχου της Μόσχας. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση και η οικονομική δραστηριότητα στο έδαφος της ΕΕ και των ΗΠΑ σε αξιωματούχους του λευκορωσικού καθεστώτος.

Ηδη, η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι δε θα χρησιμοποιεί τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις πτήσεις της. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο΄Λίρι έκανε λόγο για κρατική αεροπειρατεία. Είπε ότι πράκτορες της KGB (ρωσικές και λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες) είχαν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος από την Αθήνα και αποβιβάσθηκαν στο Μινσκ. Η Μόσχα πάντως στηρίζει το Μινσκ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για “νόμιμες ενέργειες” εκ μέρους της Λευκορωσίας.

 

 

 

 

Διαφήμιση