Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες στη Λευκορωσία – Σε λίγες ώρες συνεδριάζει...

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες στη Λευκορωσία – Σε λίγες ώρες συνεδριάζει η Ε.Ε.

0
Κυριάκος Μητσοτάκης - Διάγγελμα - Φωτό Αρχείου
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες για τη Λευκορωσία ζητά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας στους “Financial Times” το περιστατικό της σύλληψης του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ, μετά από την πτήση – θρίλερ της Κυριακής.

Για το οποίο, έχει προκληθεί ευρωπαϊκό μπαράζ αντιδράσεων, με τη Βρετανία ήδη να ζητά από τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν όλες οι πτήσεις πάνω από την Λευκορωσία, τη Γαλλία να καλεί επειγόντως στο ΥΠΕΞ το Λευκορώσο Πρέσβη και την ίδια ώρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζόζεφ Μπορέλ, ζητά την άμεση απελευθέρωση του παρανόμως συλληφθέντος δημοσιογράφου, επισημαίνοντας πως πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων. 

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως, έρχονται λίγο πριν την επικείμενη και σχετική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, από όπου είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ειδικά μετά την προαναγγελία αυτής της πιθανότητας από τον Ζ. Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απολύτως καταδικαστέα πράξη

Ενώ, τονίζει ότι «Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από την Λευκορωσία».

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ενώ, τα ίδια κοινοποιεί και μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

Δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε ενιαία γραμμή στο θέμα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ε.Ε. να παρουσιάζει πλέον ενιαία γραμμή απέναντι στα εξωτερικά ζητήματα, επικαλέστηκε ως ενδεικτικά την αποτυχία υιοθέτησης ενιαίας στάσης κατά την πρόσφατη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», τόνισε.

Διαφήμιση