Αρχική Διάστημα ΝASA: Αναζήτηση υδατικών και άλλων πόρων στη Σελήνη

ΝASA: Αναζήτηση υδατικών και άλλων πόρων στη Σελήνη

0
NASA artemis2
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε αναζήτηση υδατικών και άλλων πόρων στη Σελήνη κινείται η NASA. Μάλιστα θα πρόκειται για επανδρωμένη εξερεύνηση. Την πρώτη μετά από μισόν αιώνα! Με το πρόγραμμα Artemis, η NASA σχεδιάζει να στείλει το πρώτο της κινητό ρομπότ στη Σελήνη στα τέλη του 2023. Στόχος είναι η αναζήτηση πάγου και άλλων πόρων τόσο στην άνω όσο και στην κάτω σεληνιακή επιφάνεια. Δεδομένα από το Volatiles Investigating Polar Exploration Rover ή το VIPER θα βοηθήσουν στη χαρτογράφηση πόρων. Ειδικά στο σεληνιακό νότιο Πόλο. Το rover θα προηγηθεί για τη συλλογή των στοιχείων, σε μία αποστολή αντίστοιχη με αυτήν στον Άρη. Μετά το “παρών” θα δώσει η επανδρωμένη αποστολή. Η ύπαρξη νερού θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη. Η έλλειψη πόρων στη Γη πιθανώς να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το νερό της Σελήνης στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση αλλά και για την παροχή καυσίμων ακόμη και οξυγόνου.

Φως στις σκιές της Σελήνης

Ο σχεδιασμός του VIPER απαιτεί τη χρήση των πρώτων προβολέων στο σεληνιακό rover, για να εξερευνήσει τις μόνιμα σκιασμένες περιοχές της Σελήνης. Αυτές οι περιοχές δεν έχουν δει το φως του ήλιου για δισ. χρόνια. Αποτελούν από τα πιο κρύα σημεία στο ηλιακό σύστημα. Λειτουργώντας με ηλιακή ενέργεια, το VIPER θα χρειαστεί να ελιχθεί γρήγορα γύρω από τις ακραίες εναλλαγές. Από το φως στο σκοτάδι στο σεληνιακό νότιο πόλο.

NASA artemis1
Εικόνα: NASA

«Τα δεδομένα που λαμβάνονται από το VIPER έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους επιστήμονες μας στον καθορισμό ακριβών τοποθεσιών και συγκεντρώσεων πάγου στη Σελήνη. Θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε το περιβάλλον και τους πιθανούς πόρους στο σεληνιακό νότιο πόλο για την προετοιμασία για τους αστροναύτες της Artemis» εξηγεί η Lori Glaze, διευθύντρια του τμήματος Επιστήμης Πλανητικών Επιστημών της NASA. «Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ρομποτικές επιστημονικές αποστολές και η ανθρώπινη εξερεύνηση συμβαδίζουν. Και οι δύο είναι απαραίτητες καθώς ετοιμάζουμε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη παρουσία στη Σελήνη».

Συνδρομή από την Astrobotic

Η NASA ανέθεσε στην Astrobotic την έναρξη, τη διαμετακόμιση και την παράδοση του VIPER στη σεληνιακή επιφάνεια. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Μόλις φτάσει στο φεγγάρι, το rover θα εξερευνήσει σεληνιακούς κρατήρες. Θα χρησιμοποιήσει ένα εξειδικευμένο σετ τροχών και συστήματος ανάρτησης για να καλύψει μια ποικιλία κεκλιμένων και τύπων εδάφους. Το VIPER έχει εξελιχθεί, για να αυξήσει τις επιστημονικές του δυνατότητες. Μπορεί να συλλέξει περισσότερα δεδομένα από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Τέσσερα όργανα επιστρατεύονται

Το VIPER θα μεταφέρει τέσσερα όργανα. Συγκεκριμένα το Regolith και Ice Drill for Exploring New Terrains (TRIDENT) σφυρί-τρυπάνι, το Mass Spectrometer Observing Lunar Operations (MSolo), το Σύστημα Φασματομέτρων Near Infrared Volatiles Spectrometer (NIRVSS) και το Neutron Spectrometer System (NSS).

Το MSolo, το NVSS και το NIRVSS είναι μεταξύ των ωφέλιμων φορτίων που θα προσγειωθούν στην σεληνιακή επιφάνεια σε μια από τις πρώτες παραδόσεις CLPS στη Σελήνη. Οι εκδόσεις TRIDENT και MSolo θα οδηγήσουν στη Σελήνη στα τέλη του 2022 με την επίδειξη τεχνολογίας Polar Resources Ice Mining Experiment (PRIME-1), που παραδόθηκε από την Intuitive Machines στη δεύτερη πτήση CLPS.

Επενδύσεις 700 εκατ. δολαρίων

Η επένδυση της NASA στο rover μεσαίου μεγέθους για κόστος ανάπτυξης και αποστολές είναι 433,5 εκατ. δολάρια. Η τρέχουσα αξία της σύμβασης παράδοσης για την Astrobotic για παράδοση VIPER στη Σελήνη μέσω CLPS είναι περίπου 226,5 εκατ. δολάρια. «Το VIPER θα είναι το πιο ικανό ρομπότ που έχει στείλει ποτέ η NASA στην σεληνιακή επιφάνεια. Θα μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τμήματα της Σελήνης που δεν έχουμε ξαναδεί» δήλωσε η Sarah Noble, μέλος του προγράμματος για το VIPER. «Θα μας διδάξει για την προέλευση και τη διανομή του νερού στη Σελήνη και θα μας προετοιμάσει να συλλέξουμε πόρους 240.000 μίλια από τη Γη. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή αποστολή αστροναυτών ακόμη πιο μακριά στο διάστημα. Συμπεριλαμβανομένου του Άρη».

Γυναικεία πρωτιά

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του προγράμματος Artemis, η NASA θα στείλει ρομπότ και ανθρώπους για να εξερευνήσει περισσότερο τη Σελήνη. Οι αστροναύτες θα επιστρέψουν στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά από το 1972. Βάσει του VIPER θα προσγειωθούν στο σεληνιακό νότιο πόλο. Στην αποστολή συμμέχει και γυναίκα-αστροναύτης. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα… πατήσει το πόδι της στη Σελήνη.

Διαφήμιση