Αρχική COVID-19 Έξι μήνες μετά τη λοίμωξη με covid-19 το 60% έχει ακόμα έστω...

Έξι μήνες μετά τη λοίμωξη με covid-19 το 60% έχει ακόμα έστω ένα σύμπτωμα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έξι μήνες μετά από λοίμωξη με covid-19 φαίνεται πως το 60% όσων νόσησαν και νοσηλεύτηκαν εξακολουθεί να παρουσιάζει έστω ένα σύμπτωμα. Ενώ, το 1/3 από αυτούς χάνει οριστικά την εργασία του.

Ενώ, η κόπωση είναι το συχνότερο, αλλά και οι πόνοι ή η δυσκολία στην αναπνοή.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Clinical Microbiology and Infection, το 1/4 αυτών, εμφανίζουν 3 ή περισσότερα συμπτώματα και ένα 2% χρειάστηκε και πάλι νοσηλεία.

Η έρευνα έγινε σε μια ομάδα 1.137 ασθενών που δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση ακριβώς των ατόμων που είχαν νοσήσει, μετά το πέρας της νοσηλείας τους.

Σε 3 και 6 μήνες λοιπόν, μετά από τη νοσηλεία, τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι “σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις”.

Ενώ διαπιστώθηκε ταυτόχρονα σχέση ανάμεσα στη σοβαρότητα της νόσου και στο πόσο επίμονα ήταν τα συμπτώματα.

Και αυτό διότι, ήταν πιο συχνό να εμφανίζουν τουλάχιστον 3 συμπτώματα, όσοι ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ κατά την αρχική νοσηλεία τους, σε σχέση με όσους νοσηλεύθηκαν σε απλό θάλαμο, αλλά και με όσους είχαν τα περισσότερα συμπτώματα κατά την 1η μέρα προσέλευσής τους στο νοσοκομείο.

Οι γυναίκες περισσότερο επιρρεπείς στην επιμήκυνση της παραμονής συμπτωμάτων

Παρά το γεγονός ότι στατιστικά, οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Αιτία απώλειας της εργασίας για το 1/3 των περιπτώσεων μακράς covid-19

Σημαντικό εύρημα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ήταν επίσης ότι μεταξύ του 60% που ανέφερε έστω ένα σύμπτωμα 6 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη και όταν μολύνθηκε ασκούσε επαγγελματική δραστηριότητα, το 1/3 δεν επέστρεψε στην εργασία του.

Τέλος, σημειώνεται ότι συμπτώματα που εμμένουν μετά από μόλυνση με covid-19 εμφανίζονται στο 1/10 των περιπτώσεων συμπτωματικής covid-19, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται γενικά και οι περιπτώσεις που δεν νοσηλεύτηκαν αλλά εμφάνισαν ήπια ή μέτρια λοίμωξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση