Αρχική Ειδήσεις Έως 20% η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο

Έως 20% η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο

0
teleworking
Εικόνα: UNSPLASH/Windows
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έως το 20% των εργαζομένων μιας επιχείρησης μπορεί να τελούν στο καθεστώς της τηλεργασίας τον Ιούνιο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό για το Μάιο ήταν στο 50%, αλλά ο εμβολιασμός  και η πτωτική πορεία των κρουσμάτων οδήγησαν την κυβέρνηση στη μείωση. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου να έχουν προαναγγείλει τους τηλεργαζομένους τους στο ΠΣ Εργάνη.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε ποσοστό 20% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τους.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις –εργοδότες οφείλουν, για το χρονικό διάστημα από 1 έως 30 Ιουνίου 2021 να προαναγγείλουν στην Εργάνη την εξ αποστάσεως εργασία 20% των εργαζομένων τους. Με τη συμπλήρωση και υποβολή των σχετικών εντύοων (4.1 Δήλωση Εξ Αποστάσεως Εργασίας – Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4, παρ. 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Α΄ 55/11.03.20).  Διευκρινίζεται ότι έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου οι εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ το 20% των ανωτέρω εργαζομένων.

Έλεγχοι από ΣΕΠΕ

Το χρονικό διάστημα από 01.06.2021 μέχρι 03.06.2021 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν τα κλιμάκιά του θα παρέχει σχετική πληροφόρηση σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Παράλληλα, παρατείνεται έως 30/6/2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους, κατά την έναρξη και λήξη του. Ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει στην Εργάνη τις αλλαγές ωραρίου που προκύπτουν από τη σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Επιπροσθέτως, παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2021 η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία από τον εργαζόμενο θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου από 1/6/2021 έως 30/6/2021, οφείλουν μα συμπληρώσουν και να υποβάλουν στην Εργάνη το σχετικό Έντυπο (4.1 Δήλωση Εξ Αποστάσεως Εργασίας – Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4, παρ. 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Α΄ 55/11.03.20). = εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση