Αρχική Διάστημα Μαύρες τρύπες: Όλες “καταπίνουν” ανεξαρτήτως της μάζας τους

Μαύρες τρύπες: Όλες “καταπίνουν” ανεξαρτήτως της μάζας τους

0
BLACKHOLE
Εικόνα: UNSPLASH/Pawel Czerwinski
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι μαύρες τρύπες “καταπίνουν” υλικό ανεξαρτήτως της μάζας τους Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του ΜΙΤ, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου (ESA) και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων. Η έρευνά τους δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Τhe Astrophysical Journal. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι όλες οι μαύρες τρύπες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Μία ίσον όλες

«Αυτό που δείξαμε ήταν ότι, εάν έχεις δει μια μαύρη τρύπα, τις έχεις δει όλες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντίραζ Πάσαμ του MIT, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Όταν πετάς προς το μέρος τους μια σφαίρα αερίου, όλες δείχνουν να κάνουν σχεδόν το ίδιο πράγμα».

Κατά το παρελθόν μελέτες είχαν δείξει ότι οι «μικρές» μαύρες τρύπες, με μάζα περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου, εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία όταν απορροφούν υλικό. Το υλικό που επιταχύνεται, καθώς πλησιάζει τη μαύρη τρύπα, αρχικά σχηματίζει έναν δίσκο γύρω της. Πρόκειται για το δίσκο συσσώρευσης. Σταδιακά, το υπέρθερμο υλικό του δίσκου χάνεται για πάντα. Αμέσως μετά, ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που κρύβονται στο εσωτερικό όριο του δίσκου συσσώρευσης, προκαλούν την εκπομπή ισχυρής ακτινοβολίας. Στο σημείο των ακτίνων Χ, εν είδει μιας “δεξαμενής” ακτινοβολίας, που ονομάζεται στέμμα. Μετά την πλήρη απορρόφηση της ύλης, η μαύρη τρύπα επιστρέφει σε μια κατάσταση «ησυχίας» και παύει να εκπέμπει ακτινοβολία.

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πολλές φορές σε μαύρες τρύπες μικρής μάζας, όχι όμως και στις πολύ μεγάλες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα γαλαξιών. Αυτές διαθέτουν μάζα δεκάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

«Σε αυτές τις μαύρες τρύπες η διαδικασία αυτή συμβαίνει σε χρονικές κλίμακες που διαρκούν χιλιάδες χρόνια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ» σχολιάζει ο δρ Πάσαμ.

…Fast food μαύρης τρύπας

Τι συμβαίνει όμως όταν σταθείς τυχερός και βρεθείς μάρτυρας μιας μεγάλης μαύρης τρύπας που τρώει… στα γρήγορα; Η ερευνητική ομάδα στάθηκε τυχερή και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τέτοιο συμβάν. Παρακολούθησαν τη μαύρη τρύπα που αντί να απορροφά σταδιακά υλικό από κάποιο συνοδό άστρο, κατάπιε στιγμιαία ένα διερχόμενο άστρο.

Σε αυτή την περίπτωση, το άστρο παραμορφώνεται πριν χαθεί για πάντα. Λόγω της έλξης βαρύτητας της πλευράς του που κοιτάζει προς τη μαύρη τρύπα έναντι της έτερης πλευράς, στο άστρο χάνει το σφαιρικό του σχήμα. Και εν τέλει καταλήγει σε “κοσμικό σπαγγέτι¨.

 

Διαφήμιση