Αρχική Διάστημα Θεαματική εικόνα της τεράστιας μαύρης τρύπας M87 – Βίντεο

Θεαματική εικόνα της τεράστιας μαύρης τρύπας M87 – Βίντεο

0
μαύρη τρύπα M83
Εικόνα: eso.org
Διαφήμιση

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες της τεράστιας μαύρης τρύπας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία M87. Πρόκειται για ένα θεαματικό επίτευγμα, για το οποίο συνεργάστηκαν τηλεσκόπια από όλο τον κόσμο και τώρα μπορούμε να απολαύσουμε θεαματικές εικόνες από την στιγμή που η μαύρη τρύπα εκτόξευε ύλη στο διάστημα με το 99% της ταχύτητας του φωτός.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια εργασίας και μια σειρά από ραδιοτηλεσκόπια που κάλυπταν ολόκληρο τον πλανήτη Γη, συνδυάζοντας μάλιστα τις παρατηρήσεις τους για να απεικονίσουν μια περιοχή του διαστήματος από 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Τώρα μια ομάδα επιστημόνων έχει προσθέσει δεδομένα από περισσότερα τηλεσκόπια σε πολλά μήκη κύματος φωτός, καθένα από τα οποία αποκαλύπτει διαφορετικά χαρακτηριστικά της μαύρης τρύπας M87.

“Γνωρίζαμε ότι η πρώτη άμεση εικόνα μιας μαύρης τρύπας θα ήταν πρωτοποριακή“, δήλωσε ο αστρονόμος Καζουχίρο Χάντα του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας.

“Αλλά για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την αξιοσημείωτη εικόνα, πρέπει να γνωρίζουμε ό, τι μπορούμε για τη συμπεριφορά της μαύρης τρύπας εκείνη τη στιγμή, παρατηρώντας ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα”, πρόσθεσε.

Η πολυπλοκότητα της μαύρης τρύπας

Υπάρχουν πολλά περισσότερα για μια μαύρη τρύπα από αυτά που βλέπουμε στη μεγεθυμένη εικόνα για τη σκιά και το φωτοστέφανο του M87.

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα είναι ενεργή, ρίχνοντας υλικό από τον θερμό δίσκο σκόνης και αερίου γύρω από αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμβούν πράγματα αρκετά πολύπλοκα. Ένα από αυτά είναι η εκτόξευση σχετικιστικών πιδάκων, που εκτοξεύονται από τους πόλους της μαύρης τρύπας.

Η μαύρη τρύπα στο 99% της ταχύτητας του φωτός

Η μαύρη τρύπα M87 εκτοξεύει ύλη στο διάστημα με το 99% της ταχύτητας του φωτός, – περίπου τόσο γρήγορα όσο μπορούν να φτάσουν οι σχετικιστικοί πίδακες – και ο πίδακας που μπορούμε να δούμε εκτείνεται περίπου 5.000 έτη φωτός στο διάστημα.

Το φως που εκπέμπει καλύπτει ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από το λιγότερο έως το περισσότερο ενεργητικό, οπότε η παρατήρησή του σε μία μόνο ζώνη μήκους κύματος θα σήμαινε έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την ενέργεια της δομής.

Παράγοντας μία σειρά δεδομένων ως κληρονομία

Η ομάδα πρόσθεσε δεδομένα από τηλεσκόπια παρατηρώντας τους πίδακες σε πολλά μήκη κύματος, συμπεριλαμβανομένων:

  •  του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble για οπτικό φως
  • το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra και το Τηλεσκόπιο Swift-X-Ray
  • το διαστημικό τηλεσκόπιο NuSTAR για ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας
  • το Neil Gehrels Swift Observatory για υπεριώδη και οπτική (ακτινοβολία)
  • το HESS
  • το MAGIC
  • το VERITAS
  • το τηλεσκόπιο Fermi-Large Area για ακτινοβολία γάμμα

Ο πρωταρχικός σκοπός αυτού του εγχειρήματος, ανέφεραν οι ερευνητές, είναι να παράγουν και να αφήσουν μια κληρονομιά ενός συνόλου δεδομένων που οι αστρονόμοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πολλά χρόνια ώστε να μελετήσουν το M87 και τον πίδακά του, για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν περαιτέρω γνώση αυτού του φαινομένου και πώς λαμβάνει χώρα.

Η πρώτη ανάλυση των δεδομένων της ομάδας είναι ενδιαφέρουσα. Δείχνει ότι, κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων του Τηλεσκοπίου Horizon τον Απρίλιο του 2017, η περιοχή γύρω του ήταν στο πιο αμυδρό φως που έχουμε δει ποτέ.

Αντίθετα με το να κάνει τη σκιά της μαύρης τρύπας δυσκολότερη στην εικόνα, αυτό έκανε τα πράγματα ευκολότερα, καθώς σήμαινε ότι το M87 ήταν το πιο φωτεινό πράγμα στο άμεσο περιβάλλον του, χωρίς όμως να το κατακλύζει.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η ακτινοβολία γάμμα – η οποία μπορεί να παραχθεί μέσω αλληλεπίδρασης με κοσμικές ακτίνες, των οποίων η προέλευση είναι άγνωστη – δεν προέκυψε από κοντά στον ορίζοντα της μαύρης τρύπας τη στιγμή αυτών των παρατηρήσεων, αλλά κάπου πιο μακριά.

“Με την γνωστοποίηση αυτών των δεδομένων, σε συνδυασμό με την επανέναρξη της παρατήρησης και μια βελτιωμένη EHT, γνωρίζουμε ότι πολλά συναρπαστικά νέα αποτελέσματα βρίσκονται στον ορίζοντα”, δήλωσε ο αστροφυσικός Mislav Baloković του Πανεπιστημίου Yale.

Πηγή: sciencealert

Διαφήμιση