Αρχική COVID-19 Έκκληση ΠΟΥ: Εμβόλια για όλους – Σκανδαλώδης ανισότητα στον διαμοιρασμό

Έκκληση ΠΟΥ: Εμβόλια για όλους – Σκανδαλώδης ανισότητα στον διαμοιρασμό

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έκκληση προς τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν μαζικά πρωτοβουλίες προκειμένου τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα σε όλες τις χώρες του πλανήτη απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατά τη διάρκεια ετήσιας διάσκεψης των χωρών μελών του.

Ήδη από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού ο ΠΟΥ είχε επισημάνει την αναγκαιότητα τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα σε όλο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Οι λόγοι φυσικά, που ο ΠΟΥ επισημαίνει την σπουδαιότητα της προσαβασιμότητας σχετίζονται τόσο με λόγους δικαιωμάτων όσο και με λόγους υγειονομικούς.

Έτσι, ο ΠΟΥ απευθύνει ξανά έκκληση και ζητά από τα κράτη- μέλη της να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού όλων των χωρών παγκοσμίως έως τον Σεπτέμβριο, και το 30% έως το τέλος του έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει υπεύθυνοι του ΠΟΥ ο ιός μεταδίδεται χωρίς να τον σταματάνε τα σύνορα και την ίδια στιγμή όσο μεταδίδεται μεταλλάσσεται κάτι που μπορεί να κάνει τα εμβόλια αναποτελεσματικά στην πάροδο του χρόνου.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχει υπογραμμίσει πολλές φορές πως οι εμβολιασμοί χρειάζεται να προχωρήσουν σε όλον τον πλανήτη, κάτι που δεν συμβαίνει.

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για “σκανδαλώδη ανισότητα” στον διαμοιρασμό των εμβολίων, η οποία, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα να μην υποχωρεί η πανδημία.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως ο κόσμος βρίσκεται “σε πόλεμο” εναντίον της covid-19: “Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά. Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών“.

“Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει”, πρόσθεσε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση