Αρχική COVID-19 Covid-19: Εργαστηριακή η προέλευσή του; – Ρεπορτάζ της WSJ

Covid-19: Εργαστηριακή η προέλευσή του; – Ρεπορτάζ της WSJ

0
medicinelab
Εικόνα: UNSPLASH/CDC
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στοιχεία που ενισχύουν τις υποψίες ότι η προέλευση του Covid-19 είναι εργαστηριακή δίνει, σε εκτενές ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο το Νοέμβριο του 2019.  Με συμπτωματολογία αντίστοιχη του Covid-19. Μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν την επιδημίας covid-19. Η WSJ, που βασίζεται σε έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, επισημαίνει την ανάγκη διενέργειας ενδελεχούς έρευνας για πιθανή διαρροή του ιού από εργαστήριο.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί “να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της”. Ανέφερε δε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται ήδη με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες μέλη. Στόχος είναι η υποστήριξη έρευνας ειδικών για την προέλευση της πανδημίας, στην οποία “ δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις” και “ δεν θα πολιτικοποιηθεί”.

Η WSJ αναφέρει ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Συγκεκριμένη (ανώνυμη) πηγή ανέφερε ότι  “χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση”.

covid 19logo2
Εικόνα: UNSPLASH/Viktor Forgacs

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της Covid-19. Zήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Αρνείται το Πεκίνο

Το Πεκίνο διαψεύδει τα περί διαρροής από εργαστήριο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε ότι ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη χώρα και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο. “”Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο” απάντησε το κινεζικό υπουργείο, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ. “ Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;” διερωτήθηκε.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση