Αρχική COVID-19 AstraZeneca: Έκτακτη σύσκεψη για αλλαγή των ορίων ηλικίας

AstraZeneca: Έκτακτη σύσκεψη για αλλαγή των ορίων ηλικίας

0
astrazenecalaboratory 1025x559 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία πρόκειται να εξετάσει εάν θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια για τη χορήγησή του, δεδομένου ότι έως τώρα χρησιμοποιείται σε όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα ο “ντόρος” γύρω από την ενδεχόμενη σύνδεση του εμβολίου με περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων έχει αυξηθεί, εξαιτίας και των περιστατικών στα οποία εξετάζεται πιθανή διασύνδεση, αλλά και στον πρώτο επίσημα επιβεβιαωμένο θάνατο στην Ελλάδα εξαιτίας του εμβολίου αυτού.

A. Λινού: Οι κάτω των 50 να προτιμούν άλλο εμβόλιο

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 τα συγκεκριμένα περιστατικά, τόνισε ότι εφόσον υπάρχει επιλογή, τα άτομα κάτω των 50 ετών, καλό θα είναι να εμβολιάζονται με άλλο σκεύασμα. Ενώ, πρόσφατα είχε διατυπώσει την άποψή της πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ακατάλληλο για τα άτομα μεταξύ 30-39 ετών,τονίζοντας μάλιστα ότι οι περισσότερες χώρες το έχουν εγκρίνει για μετά τα 55 έτη.

«Στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν», επανέλαβε εκ νέου σήμερα στον ΑΝΤ1.

Θρομβώσεις: 1-2 στους 50.000 εμβολιασμούς νεότερων γυναικών

Η κυρία Λινού επικαλούμενη βρετανική έρευνα, τόνισε πως έχει αποδειχθεί ότι «AstraZeneca και Johnson & Johnson… προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες”, συμπληρώνοντας ότι “στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000”.

Ενώ, αποσαφήνισε πως μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχτεί το πρόβλημα να αφορά συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca.

Δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για τη χορήγησή του

Σε ορισμένες χώρες όπως η Δανία, Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία, πλέον η 2η δόση χορηγείται με άλλο εμβόλιο mRNA για όσους έκαναν την 1η με AstraZeneca. Ενώ, σε ορισμένα άλλα, όπως το Λιχτενστάιν η χορήγηση του έχει διακοπεί εντελώς.

Ενώ, σε 20 χώρες της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χορηγείται κανονικά και η 2η δόση, με εξαίρεση όσους εμφάνισαν θρόμβωση μόνον.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που το ηλικιακό όριο χορήγησής του βρίσκεται τόσο χαμηλά.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση