Αρχική Ενέργεια Συνάντηση Σκρέκα -Βεστάγκερ για τα ενεργειακά – Η ατζέντα των συζητήσεων

Συνάντηση Σκρέκα -Βεστάγκερ για τα ενεργειακά – Η ατζέντα των συζητήσεων

0
Μαργκρέτε Βεστάγκερ Φωτο EPA
Μαργκρέτε Βεστάγκερ Φωτο EPA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπου θα συναντηθεί στις 13 Μαΐου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά ενεργειακών θεμάτων.

Ενώ, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι “πείσει” την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα καθιέρωσης των μηχανισμών ενίσχυσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν δύο ζητήματα ανταγωνισμού και πέντε μηχανισμούς που αφορούν την επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα του ηλεκτρισμού κατά τη περίοδο μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Οι πέντε μηχανισμοί και ταυτόχρονα θέματα συζήτησης που αφορούν αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:

  • Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος (CRM). Το ΥΠΕΝ στοχεύει να κοινοποιήσει στην Ε.Ε. τον CRM μέχρι των Ιούνιο. Αφορά την αποζημίωση ευέλικτων και σύγχρονων Μονάδων – για παράδειγμα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου – ώστε να είναι διαθέσιμες για την κάλυψη αναγκών ενέργειας.
  • Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας. Έχει αποσταλεί ενημέρωση στην Επιτροπή που αφορά στην αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων, κυρίως της ΔΕΗ, που θα μείνουν σε καθεστώς εφεδρείας.
  • Αίτημα για την αποζημίωση κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων. Αφορά την κάλυψη έκτακτων εξόδων του δημοσίου που προέκυψαν από το εσπευσμένο κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και ορυχείων της ΔΕΗ.
  • Σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Πρόκειται για πλαίσιο ενίσχυσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που συνδυάζουν την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.
  • Ενίσχυση «πράσινων» διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Ο υπουργός ΠΕΝ επιδιώκει την επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ για τη σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες ή σε προμηθευτές που πωλούν ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να συζητηθούν δύο καίρια ζητήματα ανταγωνισμού που αφορούν τη ΔΕΗ.

Η πρώτη υπόθεση αφορά στην καταδίκη της χώρας από το 2007 για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη -anti trust case. Mέσω δημοπρασιών θα δινόταν πρόσβαση στους ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρίας σε προϊόντα λιγνιτικής. Ωστόσο το market test δεν προχώρησε και εκκρεμεί το ζήτημα εκκίνησης του μηχανισμού.

Η δεύτερη υπόθεση είναι πρόσφατη και αφορά με την έναρξη της διαδικασίας έρευνας από την DG COMP για το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ. Είναι αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής έρευνας που είχαν διενεργήσει οι ευρωπαϊκές αρχές το 2017 στα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα.

 

Διαφήμιση