Αρχική COVID-19 LIVE η ενημέρωση για τα εμβόλια – Αναμονή γνωμοδότησης από τον ΕΜΑ...

LIVE η ενημέρωση για τα εμβόλια – Αναμονή γνωμοδότησης από τον ΕΜΑ για το J&J – Τι ισχύει για τις εγκύους

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ασφαλές και αποτελεσματικό το J & J – Σε αναμονή γνωμοδότησης από τον ΕΜΑ

Ασφαλές και αποτελεσματικό χαρακτήρισε το εμβόλιο της Johnson & Johnson η Μαρία Θεοδωρίδου, και εξήγησε και πάλι ότι η αναστολή της χορήγησής του που θα ξεκινούσε από σήμερα στην Ελλάδα, πραγματοποιείται εξαιτίας της ανακοίνωσης που αναφέρει ότι διερευνάτε εξαιτίας 6 περιπτώσεων θρομβώσεων σε γυναίκες 18-48 ετών επί συνόλου 6 εκ εμβολίων.

Όπως εξήγησε, η αναστολή γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση.

Είναι αποτελεσματικό κατά 85% μετά από 28 ημέρες από την μία και μόνη δόση του, ενώ η προστασία ξεκινά ήδη από την 14η μέρα. Ενώ, μετά από 49 ημέρες προστατεύει πλήρως.

Ενώ, όπως τόνισε, η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα που έχει δημιουργηθεί ως προς την παθογένεια. Ενώ, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων.

Όπως ανέφερε, η αναστολή του εμβολίου δεν είναι σπάνια περίπτωση στην παρακολούθηση των εμβολίων και των κλινικών μελετών.

Μ. Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός εγκύων υπό την προϋπόθεση αυξημένου κινδύνου

Παρά το γεγονός ότι η αρχική θέση για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση ήταν απαγορευτική, η Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγεί ότι καθώς η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο αλλά και το νεογνό, αποφασίστηκε εμβόλιο κατά της covid-19 -που δεν περιέχει κανένα ζωντανό οργανισμό- να μπορεί να χορηγείται κατά την κύηση υπό την προϋπόθεση εάν το άτομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αν νοσήσει από κορονοϊό.

Ενώ, όπως προσέθεσε, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία δεν εντοπίστηκε κανένας κίνδυνος από τους εμβολιασμούς των εγκύων.

Αυτός ήταν και ο λόγος υιοθέτησης της αντίστοιχης οδηγίας από την βρετανική επιτροπή εμβολιασμών με σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

Επιπρόσθετα, η Μ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει την γονιμότητα και δεν χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης.

Τι ισχύει κατά τον θηλασμό

ΘηλασμόςΟ θηλασμός είναι ασφαλής δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε ιός στο μητρικό γάλα, ενώ και από μελέτες φαίνεται ότι τόσο από τη νόσηση όσο και τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα τα ποια έχουν σημαντική προστασία στο βρέφος.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση