Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ

Στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ

0
ταξίδι
Διαφήμιση

Στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, συμφώνησαν και επίσημα σήμερα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, ενώ μάλιστα θα διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές.

Χαρακτηριστικά, χάρη στα πιστοποιητικά, όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από Covid ή έχουν αρνητικό τεστ, θα μπορούν να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Μάλιστα, οι 27 χώρες μέλη “υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021”, αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters.

Σημειώνεται ότι, για να τεθεί σε ισχύ αυτή η πρόταση θα πρέπει να συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα. Ενώ, οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν “ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις“, αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια ενώ μάλιστα συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

Πηγή: reuters.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση