Αρχική Ειδήσεις Αργεντινή: Αντιμέτωπη με τη φτώχεια καθώς η πανδημία οξύνει την οικονομική κρίση

Αργεντινή: Αντιμέτωπη με τη φτώχεια καθώς η πανδημία οξύνει την οικονομική κρίση

0
φτώχεια
Διαφήμιση

Η Αργεντινή, η χώρα που πριν από περίπου έναν αιώνα συγκαταλέγονταν στις πλουσιότερες του κόσμου, βρίσκεται αντιμέτωπη με την φτώχεια. Μάλιστα, το επίπεδο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο της πανδημίας σε ποσοστό 42%, από 35,5% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε ένα ερειπωμένο τμήμα του Manzanares, στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, οι ουλές της φτώχειας είναι ξεκάθαρες. Οι άνθρωποι μαγειρεύουν με καυσόξυλα. Ορισμένοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο ή τρεχούμενο νερό. Τα παιδιά παίζουν χωρίς παπούτσια με παλιά παιχνίδια δίπλα σε στοιχειώδη σπίτια.

“Εδώ ζούμε καθημερινά. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο, αν θα το καταφέρουμε ή αν θα πάρουμε φαγητό “, δήλωσε η Aida Mariela Unayche, 43χρονη, που είναι άνεργη και έχει δύο έφηβα παιδιά.

“Η φτώχεια σε οδηγεί σε αυτό … Δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα σε τίποτα. Έχουμε χάσει τα πάντα, ακόμη και την αξιοπρέπεια”, πρόσθεσε η Unayche, η οποία είπε ότι ολοκλήρωσε το γυμνάσιο, αλλά τώρα ζει με δωρεές και με ότι καθαρίζει.

Πώς καταστράφηκε η οικονομία της Αργεντινής

Η οικονομία της Αργεντινής έχει καταστραφεί από χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού που έχει αποδυναμώσει την εξοικονόμηση και τη δαπάνη των ανθρώπων και αύξησε τις τιμές.

Πριν από την πανδημία, 8 εκατομμύρια Αργεντινοί έλαβαν επισιτιστική βοήθεια, αριθμός που έχει πλέον αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια, σε πληθυσμό περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων.

“Η τιμή του φαγητού είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα της Αργεντινής. Αυτό που βλέπουμε είναι οι άνθρωποι να κάνουν άτυπες δουλειές, να δουλεύουν αλλά να πηγαίνουν και σε κουζίνες για να καλύψουν τις ανάγκες τους”, δήλωσε ο Υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Daniel Arroyo στο Reuters.

Ανακούφιση των οικονομικών επιπτώσεων

Το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης είχε προϋπολογισμό 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 για την ανακούφιση των οικονομικών επιπτώσεων των κλειδώματος της πανδημίας.

Το 2021 θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, είπε ο Arroyo, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Αργεντινή έχει σχετικά υψηλά επίπεδα κοινωνικής βοήθειας για τη Λατινική Αμερική, αλλά μεγάλο μέρος των κοινωνικών επιδοτήσεων χρηματοδοτήθηκε με χρήματα τυπωμένα που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό, προκαλώντας  με τη σειρά του τη φτώχεια.

Η οικονομία της Αργεντινής προβλέπεται να αυξηθεί 6,7% φέτος, με πληθωρισμό στο 46%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας. 

Πηγή: reuters

Διαφήμιση