Αρχική COVID-19 Self Tests: Οδηγίες χρήσης – Στον “αέρα” η πλατφόρμα – Πώς θα...

Self Tests: Οδηγίες χρήσης – Στον “αέρα” η πλατφόρμα – Πώς θα δηλώνονται τα αποτελέσματα

0
self tests σε μαθητές
Εικόνα: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στον “αέρα” βρίσκεται από σήμερα η πλατφόρμα self-testing.gov.gr, μέσω της οποίας δηλώνονται από τους πολίτες τα αποτελέσματα των self tests για τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα, μπορούν να ενημερωθούν και για τον τρόπο χρήσης τους. Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Σημειώνεται πώς τα φαρμακεία έχουν ήδη ξεκινήσει να εφοδιάζονται με self tests και από το πρωί της Πέμπτης είναι διαθέσιμα για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από την Παρασκευή η παραλαβή τους θα μπορεί να γίνεται από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Αρχικά θα διανεμηθεί ένα από τα συνολικά δύο που δικαιούνται για κάθε βδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από την προσεχή Δευτέρα θα μπορούν να λάβουν και το δεύτερο.

self tests
Εικόνα: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η διαδικασία αφού γίνει το test

Τα self tests θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δεύτερα και Πέμπτη ενώ θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48 ώρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους.

Παράλληλα, οι μαθητές, πριν να εισέλθουν στο σχολείο, θα επιδεικνύουν την κάρτα με το αποτέλεσμα του τεστ.

Αναλυτικά, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν γονείς και κηδεμόνες, μετά το self test στο σπίτι, είναι η εξής:

  • Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr.
  • Εκεί, αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ, καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα εμπεριέχει τα ίδια στοιχεία με την εκπαιδευτική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Θετικό self test

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του self test βγει θετικό, ο πολίτης μπορεί να διαλέξει από μία λίστα με τις δομές υγείας, για να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο δωρεάν τεστ καθώς και να λάβει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Παράλληλα, ο μαθητής και η οικογένεια του παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι, ενώ στην περίπτωση που και το δεύτερο τεστ βγει θετικό, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πώς κάνουμε το self test

Τα βήματα για την διενέργεια των self tests είναι τα εξής:

  • Τοποθετούμε την μπατονέτα περίπου 4 εκατοστά μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και περιστρέφουμε 5-6 φορές.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.
  • Τοποθετούμε τον στυλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.
  • Πιέζουμε τον στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό.
  • Ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση