Αρχική COVID-19 Self -testing: Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Τετάρτη

Self -testing: Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Τετάρτη

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ SELF TESTS ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ SELF TESTS ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το self – testing – ατομική αυτοδιάγνωση νόσου με κορονοϊό – μίλησε αναλυτικά ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 Απριλίου, με στόχο ως το τέλος της εβδομάδας, τα φαρμακεία όλης της χώρας να διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν αρχικά στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

“Ξεκινάμε με τη διάθεση στους μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό”, είπε αναλυτικά.

“Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στη συμβολή τόσο των φαρμακοποιών όσο και των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου που συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος διάθεσης των τεστ στον πληθυσμό. Η συνεργασία μας είναι άριστη και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η αλυσίδα του εφοδιασμού 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Παραλαμβάνουμε κεντρικά τα self test, σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες, αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία ο πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη. Σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.”

Η διενέργεια υποχρεωτικών τεστ θα δηλώνεται

Αυτή την εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα

Εάν το τεστ είναι θετικό θα δίνεται δυνατότητα διεξαγωγής επαναληπτικού τεστ

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr που θα λειτουργήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας και ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (εργαζόμενος, μαθητής) θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή -όπου εκεί θα είναι δωρεάν- είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Οδηγίες για τα τεστ και τις βεβαιώσεις

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αποτελούν συμπληρωματικό μέσο αυτοδιάγνωσης

Διευκρινίστηκε δε, ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

Μονάδες δειγματοληψίας στα εμπορικά σημεία

Ακόμη, σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου, και αναφορικά με τους εργαζομένους και τους καταναλωτές θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.Gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου, προσέθεσε ο Β. Κοντοζαμάνης.

Ενώ, τόνισε εκ νέου, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων, όπως απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης – και όχι το sef test.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠού εντοπίζονται τα 3.080 νέα κρούσματα – “Βράζουν” οι ΜΕΘ και το Κέντρο της Αθήνας
Επόμενο άρθροΚ. Σκρέκας: Δε θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες για τους δασικούς χάρτες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ