Αρχική COVID-19 Πόσα δισ. δολάρια προβλέπεται να δαπανηθούν για εμβόλια Covid

Πόσα δισ. δολάρια προβλέπεται να δαπανηθούν για εμβόλια Covid

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Στα 157 δισ. δολάρια προβλέπεται να ανέλθει η συνολική παγκόσμια δαπάνη για εμβόλια κατά της Covid-19 μέχρι το 2025, λόγω των μαζικών προγραμμάτων εμβολιασμού που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και των ενισχυτικών εμβολίων που αναμένονται κάθε διετία, όπως αναφέρει σε έκθεση της η IQVIA Holdings Inc, αμερικανική εταιρεία δεδομένων υγείας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία το πρώτο κύμα του εμβολιασμού να καλύψει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022, ενώ τα ενισχυτικά εμβόλια αναμένεται να ακολουθήσουν τους αρχικούς εμβολιασμούς κάθε δύο χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για την πιθανότητα να χρειαστεί ένα ενισχυτικό εμβόλιο στο διάστημα 9-12 μηνών μετά τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόσφατα.

Η Pfizer, επίσης, έχει ανακοινώσει ότι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου ίσως χρειαστούν μέσα σε 12 μήνες.

Η δαπάνη για εμβόλια εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 54 δισ. δολάρια φέτος, εν μέσω των μαζικών προγραμμάτων εμβολιασμού παγκοσμίως, και να υποχωρήσει σταδιακά στα 11 δις δολάρια το 2025 καθώς ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι όγκοι των εμβολίων θα πιέζουν τις τιμές εμβολίων χαμηλότερα, αναφέρει η IQVIA.

Μία πρωτόγνωρη κατάσταση

Μάλιστα, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη, από άποψη μεγέθους ανάπτυξης και πωλήσεων, κατάσταση, όμως υπενθυμίζεται ότι 130 δις δολάρια δαπανήθηκαν σε φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C στο διάστημα 2014-2020.

Η πρόβλεψη για δαπάνη σε εμβόλια Covid-19 αντιστοιχεί στο 2% της πρόβλεψης των 7 τρις δολαρίων για συνταγογραφούμενα φάρμακα την ίδια περίοδο, επισημαίνει η IQVIA.

Εξαιρουμένου του κόστους για τα εμβόλια αυτά, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται να είναι 68 δις δολάρια μικρότερη στην εξαετία 2020-2025 απ’ ότι θα ήταν χωρίς την πανδημία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της εταιρείας.

Η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις επισκέψεις σε γιατρούς, τις διαδικασίες και χρήση φαρμάκων, προκαλώντας αύξηση των αποθεμάτων τις πρώτες ημέρες για ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες και μετά επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, ανέφερε η έκθεση.

“Μπορεί τα εμβόλια να κοστίσουν 157 δις δολάρια την επόμενη πενταετία, όμως αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα σε σχέση με το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας,” δήλωσε ο Μάρει Αϊτκεν, αντιπρόεδρος της IQVIA.

Πηγή: reuters

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση