Αρχική Περιβάλλον “Ναυάγησε” στον Ειρηνικό ρομπότ υποθαλάσσιας εξόρυξης

“Ναυάγησε” στον Ειρηνικό ρομπότ υποθαλάσσιας εξόρυξης

0
ρομπότ εξόρυξης
Εικόνα: GSR
Διαφήμιση

Ένα πείραμα εξόρυξης μετάλλων στον Ειρηνικό Ωκεανό “ναυάγησε” καθώς χάθηκε ένα γιγάντιο ρομπότ που ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει μεταλλεύματα, όπως κοβάλτιο, μαγγάνιο και χαλκό, από τον πυθμένα του ωκεανού.

Συγκεκριμένα το πείραμα, που παρακολουθείται στενά από μεταλλευτικές εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, διακόπηκε όταν το ρομπότ Patania II, βάρους 25 τόνων, σταμάτησε να λειτουργεί καθώς κόπηκε το καλώδιο μήκους 5 χιλιομέτρων που το συνέδεε με το σκάφος επιφανείας, όπως ανακοίνωσε η βελγική ιδιοκτήτρια εταιρεία Global Sea Mineral Resources (GSR).

Το ρομπότ βρίσκεται τώρα σε βάθος 4 χιλιομέτρων και οι μηχανικοί της εταιρείας προσπαθούν να βρουν λύση, ανέφερε η GSR.

Στόχος του γιγαντιαίου μηχανήματος είναι η συλλογή μεταλλικών κονδύλων που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων. Συνήθως έχουν μέγεθος πατάτας και βρίσκονται στην επιφάνεια του βυθού, όπου σχηματίζονται από εξαιρετικά αργές χημικές αντιδράσεις.

Η περιοχή όπου επιχειρεί το σκάφος της GSR, κατά μήκος του υποβρύχιου ρήγματος Κλάριον-Κλίπερτον στον Ειρηνικό, είναι πλούσια σε κονδύλους που περιέχουν κοβάλτιο και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες.

Οι επικριτές της υποθαλάσσιας εξόρυξης

Αρκετές μεταλλευτικές εταιρείες ποντάρουν στον πλούτο του βυθού. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο κανονισμός για τη λειτουργία υποθαλάσσιων ορυχείων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί από την Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Πυθμένα, φορέα του ΟΗΕ.

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που επικρίνουν την ιδέα υποθαλάσσιας εξόρυξης.

Ανάμεσα στους επικριτές βρίσκεται και ο βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Άτενμπρο, ο οποίος ανησυχεί, όπως και οι ομοϊδεάτες του ότι οι υποβρύχιες εξορυκτικές δραστηριότητες θα σηκώνουν μεγάλες ποσότητες σκόνης και ιζημάτων που θα μπορούσαν να πνίξουν σπάνια οικοσυστήματα, όπως αυτά που έχουν ανακαλυφθεί γύρω από υδροθερμικούς πόρους κοντά σε ενεργά ρήγματα.

“Η απώλεια ενός εξορυκτικού μηχανήματος των 25 τόνων στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού θα πρέπει να βυθίσει οριστικά την ιδέα των ορυχείων στη βαθιά θάλασσα”,  δήλωσε η δρ Σάντρα Σέτνερ, βιολόγος της Greenpeace.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση