Αρχική COVID-19 Λιγότερα από 3.000 κρούσματα – Επικράτηση βρετανικού στελέχους σε Θεσσαλονίκη

Λιγότερα από 3.000 κρούσματα – Επικράτηση βρετανικού στελέχους σε Θεσσαλονίκη

0
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σύνταξη: ecozen.gr

Κάτω από το “ψυχολογικό όριο” των 3.000 κρουσμάτων βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, την ίδια στιγμή ωστόσο που διασωληνωμένοι και νέοι θάνατοι παραμένουν σταθερά υψηλά. Παράλληλα, η επικράτηση του βρετανικού στελέχους κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να είναι σχεδόν καθολική.

Συγκεκριμένα, σήμερα επιβεβαιώθηκαν 2.781 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Επικράτηση βρετανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη

Ενώ την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη η επικράτηση του βρετανικού στελέχους του SARS-CoV-2 είναι σχεδόν καθολική μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, όπως δείχνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος, μέσω πρωτοποριακής -σε παγκόσμιο επίπεδο- μεθοδολογίας, που αναπτύχθηκε από τη σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η μεθοδολογία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που ζητούν την ελληνική τεχνογνωσία και συνεργασία.

λύματα

ανάλυση λυμάτων

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το διάστημα από 19 έως 25 Μαρτίου η επικράτηση του βρετανικού -πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού- αγγίζει το 100%, έχοντας κυριαρχήσει απόλυτα έναντι άλλων ευρέως διαδεδομένων στην παγκόσμια κοινότητα μεταλλάξεων, όπως η νοτιοαφρικανική, η οποία μόνο το διάστημα 19-25 Φεβρουαρίου πλησιάζει στο 20% και επανεμφανίζεται το διάστημα 2-8 Απριλίου σε ποσοστό μικρότερο του 5%. Οι τελευταίες μετρήσεις, μέσω της ανάλυσης των γονιδιωμάτων του ιού στα λύματα, αφορούν την εβδομάδα 9-15 Απριλίου και δείχνουν επικράτηση του βρετανικού στελέχους σε ποσοστό που αγγίζει και πάλι το 100%.

Μετά και από τη σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 340.493 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 54 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.455 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

κρύσματα πορεία

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά υψηλός και πάνω από 800.

Σταθερά πάνω από 800 οι διασωληνωμένοι

Αναλυτικά, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 805 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.087 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 530 (ημερήσια μεταβολή +44.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 461 ασθενείς.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός νέων θανάτων παραμένει υψηλός αλλά αισθητά μειωμένος σε σχέση με χθες, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 63 συμπολίτες μας.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.242 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

κρούσματα γράφιμα

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

κρούσματα ηλικιακή κατανομή

κρούσματα ηλικία

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

κρούσματα γεωγραφική κατανομή

κρούσματα τοποθεσία

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here