Αρχική Ειδήσεις Στο πρώην Καπνεργοστάσιο η Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής

Στο πρώην Καπνεργοστάσιο η Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής

0
Εικόνα: EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έτοιμο να ανοίξει στο κοινό είναι το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων.

Το ιστορικό κτήριο θα φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις της Βουλής και τη σπουδαία της βιβλιοθήκη. Η αναμόρφωσή του, αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, είναι προσφορά του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Το αναμορφωμένο κτήριο της οδού Λένορμαν θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021 από τις 12 Ιουνίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021.

Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

Από τα συνολικά 19.000 τ.μ., μεγάλο μέρος καταλαμβάνει σήμερα η Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής. Η αναμόρφωση από τον ΝΕΟΝ αφορά στην ισόγεια βόρεια-βορειοδυτική πτέρυγα, το αίθριο και το κτήριο του πρώην τελωνείου, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.500 τ.μ.. Οι εν λόγω χώροι οι οποίοι μέχρι πρόσφατα παρέμεναν κλειστοί.

Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο την ολοκλήρωση της επισκευής τους και τη λειτουργική τους επανεκκίνηση. Εκπονήθηκαν αρχιτεκτονικές μελέτες και συμβουλευτικές εκθέσεις για τις υποδομές του κτηρίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής και τα αρμόδια τμήματά της. Πραγματοποιήθηκαν οικοδομικές εργασίες (επισκευή τοιχοποιών, δαπέδων και κουφωμάτων, βαφές, επίπλωση). Επίσης, εργασίες ανάπτυξης και επέκτασης δικτύων υποδομής (ηλεκτρικό, υδραυλικό, εκθεσιακός φωτισμός, Ιnternet, open WiFi, κλιματισμός, συστήματα ασφάλειας και πυρανίχνευσης, αναβατόρια ΑΜΕΑ).

Διμερής συνεργασία

Στόχος καθίσταται να αποδοθεί στην περιοχή και στο κοινό ένα σύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού. Με άξονες τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και τη διάχυση του πλούσιου ιστορικού αρχείου της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνεργασία των δύο φορέων ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020, από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη διευθύντρια του ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη, σε εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

 

Διαφήμιση