Αρχική COVID-19 Γιατί οι ηλιόλουστες περιοχές έχουν λιγότερους θανάτους από Covid

Γιατί οι ηλιόλουστες περιοχές έχουν λιγότερους θανάτους από Covid

0
ήλιος
Διαφήμιση

Οι ηλιόλουστες περιοχές εμφανίζουν λιγότερους θανάτους από Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, η οποία συσχετίζει το ηλιακό φως με τη θνητότητα του κορονοϊού. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια απλή παρέμβαση στη δημόσια υγεία, εάν περαιτέρω έρευνα αποδείξει ότι προκαλεί μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, λένε οι ειδικοί.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», συνέκριναν όλους τους καταγεγραμμένους θανάτους από Covid-19 στις ηπειρωτικές ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020 με τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, σε 2.474 κομητείες της χώρας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλότερο επίπεδο έκθεσης σε ακτίνες UVA, που αντιπροσωπεύουν το 95% του φωτός UV του ήλιου, είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 σε σύγκριση με εκείνους που εκτίθονταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ανάλυση επαναλήφθηκε στην Αγγλία και την Ιταλία με τα ίδια αποτελέσματα. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την αυξημένη έκθεση στον ιό και τον κίνδυνο θανάτου όπως ηλικία, εθνικότητα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, πυκνότητα πληθυσμού, ατμοσφαιρική ρύπανση, θερμοκρασία και επίπεδα μόλυνσης στις τοπικές περιοχές.

Μία εξήγηση για τον μικρότερο αριθμό θανάτων, την οποία παρακολουθούν οι ερευνητές, είναι ότι η έκθεση στο φως του ήλιου προκαλεί στο δέρμα να απελευθερώσει νιτρικό οξείδιο. Αυτό μπορεί να μειώσει την ικανότητα του SARS Coronavirus2, την αιτία του Covid-19, να αναπαραχθεί, όπως έχει βρεθεί σε ορισμένες εργαστηριακές μελέτες.

Η μελέτη αυτή, παρόλο που λόγω της παρατηρητικής της φύσης, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία και το αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν ως πιθανές θεραπείες.

Πηγή: eurekalert.org

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση