Αρχική COVID-19 Εμβόλια covid19: Αντιαρθριτικό φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητα της 1ης δόσης

Εμβόλια covid19: Αντιαρθριτικό φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητα της 1ης δόσης

0
τεστ κορονοϊού
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αντιαρθριτικό φάρμακο φαίνεται πως μειώνει την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Οξφόρδης/AstraZeneca, καθώς προκαλεί την εξασθενημένη ανοσιακή ανταπόκριση των ασθενών.

Συγκεκριμένα, αφορά τους ασθενείς που κάνουν θεραπεία με το φάρμακο ινφλιξιμάβη (infliximab) κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, σύμφωνα με βρετανική νέα έρευνα στο medRxiv του Δρ. Νίκολας Κένεντι του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα διατίθεται στην αγορά από τη Johnson & Johnson με την εμπορική ονομασία Remicade.

Στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται από 865 ασθενείς που έκαναν τακτικά θεραπεία με το infliximab (Remicade).

Η πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό αυξάνεται καθώς το ανοσοποιητικό των ασθενών εξασθενεί μετά από τις θεραπείες με το συγκεκριμένο φάρμακο και ο οργανισμός τους διέπεται από “φτωχή” παραγωγή αντισωμάτων.

Τι πρέπει να προσέχουν

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δε θα πρέπει να καθυστερεί η 2η δόση του εμβολιασμού, των ανθρώπων που λαμβάνουν την συγκεκριμένη θεραπεία.

«Μέχρι να κάνουν αυτοί οι ασθενείς τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα πρέπει να θεωρούν ότι δεν είναι προστατευμένοι από τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας όπου χρειάζεται», αναφέρουν στο Reuters.

Ενώ, τονίζουν πως ακόμα και μετά τη 2η δόση ένα μικρό ποσοστό από αυτούς δεν εμφανίζουν την αναγκαία δημιουργία αντισωμάτων. Παράλληλα, εκτιμούν πως είναι πιθανό τα ευρήματα να αφορούν και άλλα φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων TNF που έχουν αντίστοιχη δράση.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση