Αρχική Ζώα Αγελάδες που τρώνε φύκια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Αγελάδες που τρώνε φύκια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ασύλληπτο ποσοστό του 10% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή οφείλεται στις αγελάδες και στα ζώα εκτροφής. Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν έξυπνο τρόπο για μειώσουν τις εκπομπές αυτές και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Μία μόνο αγελάδα μπορεί να αποβάλλει έως και 100kg μεθανίου κάθε χρόνο, είτε μέσω ερυγών, το κοινό ρέψιμο, είτε από την άλλη άκρη του πεπτικού συστήματος ενώ είναι γνωστό πως το μεθάνιο, το λεγόμενο αέριο του θερμοκηπίου, είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ερευνητικές προσπάθειες

Η μελέτη των εκπομπών μεθανίου από εκτρεφόμενα ζώα και η προσπάθεια μείωσής τους, είναι μια έξυπνη, βραχυπρόθεσμη λύση για την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν πως μαζί με συναδέλφους τους από την Αυστραλία, ανακάλυψαν έναν έξυπνο τρόπο να μειώσουν την παραγωγή αερίων που προκαλούν κλιματική αλλαγή από εκτρεφόμενα βοοειδή: εάν προστεθεί ένα κόκκινο φύκι στη διατροφή των ζώων, μειώνεται η εκπομπή μεθανίου κατά 82%.

Red seaweed by Wolfgang Hasselmann, unsplash

Το σχέδιό τους περιλαμβάνει την προσθήκη στη διατροφή τους ενός κόκκινου φυκιού (του Asparagopsis taxiformis) το οποίο είναι ένα είδος βρώσιμου ροδόφυτου και όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές μεθανίου αλλά ενισχύει την ποσότητα του γάλακτος που παράγεται χωρίς να επηρεάζει τη γεύση του.

“Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι η προσθήκη του φυκιού στη διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων μειώνει αποτελεσματικά τις εκπομπές” δήλωσε ο Ermias Kebreab, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Τροφίμων.

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες ερευνούσαν διάφορα πρόσθετα διατροφής όπως έλαια, λιπαρά και συνθετικά χημικά στην προσπάθειά τους να περιορίσουν αυτό το φαινόμενο. Κανένα όμως δεν αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό όσο το κόκκινο φύκι που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία μελέτη.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το επόμενο βήμα είναι να βρεθούν επαρκείς ποσότητες του κόκκινου φυκιού και ήδη έχει υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον: έως το τέλος του 2021 θα λειτουργήσει μια φάρμα 200 στρεμμάτων όπου θα καλλιεργείται το κόκκινο φύκι στη Νέα Ζηλανδία. Με απλά λόγια, εμπλουτίζοντας τη διατροφή των ζώων με το συγκεκριμένο φύκι, μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή βοοειδών παγκοσμίως και να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται με την τροφή μας.

Δείτε το σχετικό βίντεο του World Economic Forum εδώ

Διαφήμιση