Αρχική COVID-19 50% μείωση κινδύνου μετάδοσης εντός σπιτιού με 1 δόση εμβολίου covid-19

50% μείωση κινδύνου μετάδοσης εντός σπιτιού με 1 δόση εμβολίου covid-19

0
Κορονοϊός

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο μισό μειώνεται περίπου ο κίνδυνος μετάδοσης Covid-19 μέσα στο ίδιο νοικοκυριό, σε άλλα μέλη που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως υποδεικνύει η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία του Public Heath England (PHE) αφορά στο πώς η εμβολιαστική ανοσία επηρεάζει την μεταδοτικότητα του ιού.

Ενώ, σύμφωνα με την Financial Times και τη The Guardian, ανάλυσε πάνω από 57.000 στενές επαφές, περίπου 24.000 νοικοκυριών, όπου είχε μολυνθεί τουλάχιστον ένα άτομο και σε σύγκριση με περίπου 500.000 επαφές μη εμβολιασμένων.

Η ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν τη λοίμωξη Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μολύνουν άλλους, ενισχύει τις ελπίδες ότι η εξάπλωση της νόσου μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά, ακόμη και μεταξύ νεότερων που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Η στατιστική ανάλυση συνέκρινε την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού από έναν εμβολιασμένο άνθρωπο σε άλλους, σε σύγκριση με έναν που δεν έχει εμβολιαστεί.

Τουλάχιστον 38% μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης 3 βδομάδες μετά τη 1η δόση

εμβόλιοΔιαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες αφότου είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca, είχαν 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό.

Η προστασία αυτή παρατηρήθηκε περίπου από τη 14η ημέρα μετά την πρώτη δόση, ανεξάρτητα από την ηλικία του εμβολιασμένου. Ενώ, είναι υπό εξέταση το εάν οι δύο δόσεις των εμβολίων μειώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετάδοσης από τους εμβολιασμένους στους μη εμβολιασμένους.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σχετικά ότι τα ευρήματα αποτελούν «φανταστικά νέα» και δείχνουν ότι «τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από την πανδημία, καθώς προστατεύουν εσάς, αλλά επίσης μπορούν να αποτρέψουν να μολύνετε εν αγνοία σας κάποιον στο σπίτι σας».

Παρόλο που η μελέτη είναι «πολύ ενθαρρυντική», όπως υπογραμμίζει η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ του PHE, ακόμη και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον ιό, τηρώντας προφυλάξεις όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων από τους άλλους.

Τα στοιχεία συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση

Να σημειωθεί ότι προ ημερών άλλη βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν μόνο αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο να μεταδώσει τον κορονοϊό σε άλλους.

Σύμφωνα με εκείνη τη μελέτη, μία μόνο δόση BioNTech/Pfizer ή Οξφόρδης/AstraZeneca μειώνει κατά σχεδόν 66% τον κίνδυνο μετάδοσης και ειδικότερα κατά 74% τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 με συμπτώματα.

Μετά από δύο δόσεις Pfizer/BioNTech, η μείωση της μετάδοσης αυξάνεται στο 70% και της συμπτωματικής λοίμωξης στο 90%. Καθώς οι δύο δόσεις του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca, απέχουν περισσότερο χρόνο μεταξύ τους, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here