Αρχική COVID-19 Παράταση μέτρων και lockdown- Κλειστά σχολεία 16-29 Μαρτίου

Παράταση μέτρων και lockdown- Κλειστά σχολεία 16-29 Μαρτίου

0
Στιγμιότυπο από την πόλη της Δράμας κατα την διάρκεια του δευτέρου lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την πόλη της Δράμας κατα την διάρκεια του δευτέρου lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρατείνεται το lockdown για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όσες πόλεις βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, καθώς και οι ισχύουσες απαγορεύσεις μετακινήσεων. Παράλληλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής και κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύουν κανονικά τα τρέχοντα μέτρα προστασίας. Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες. Ενώ, κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε “βαθύ κόκκινο” από αύριο

Από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 22 Μαρτίου εντάσσονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου οι:

  • ΠΕ Χαλκιδικής
  • ΠΕ Ευρυτανίας
  • ΠΕ Λέσβου
  • Δήμος Ιωαννιτών
  • Δήμος Μετσόβου
  • Δήμος Κατερίνης
  • Δήμος Χανίων
  • Δήμος Σκιάθου

Παράταση του lockdown για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Αναλυτικά:

  • η Περιφέρεια Αττικής
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του δήμου Μεγανησίου, καθώς και
  • ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
  • ο δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
  • ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και
  • ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλάκεια από τις 16 Μαρτίου

Τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία. Κατ’ επεκταση τα υποθηκοφυλάκεια λειτουργούν από την Τρίτη 16 Μαρτίου.

Β. Παπαευαγγέλου: 20.000 τα ενεργά κρούσματα – Τα μισά στην Αττική

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα αυξημένα μέτρα και αφορά μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ενώ, ο κυλιόμενος μέσος όρος το 7ημερο είναι 2.100 νέα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 4,5% και στην Αττική στο 7%. Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 20.000 και στην Αττική βρίσκονται τα μισά. Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, δηλαδή οι άνθρωποι που κινούνται. Ενώ, ιδιαίτερη επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς.

400 νοσηλείες τη μέρα

Οι νοσηλευόμενοι, προσέθεσε η Β. Παπαευαγγέλου, αυξήθηκαν σε 400 καθημερινά, ενώ τις δύο τελευταίες μέρες οι εισαγωγές έφτασαν τις 500, «και αυτό οδηγεί σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας». Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 92%.

Τα καλά νέα, είπε, είναι ο εμβολιασμός, καθώς υπάρχει εμφανής μείωση νοσηλειών άνω των 80 ετών λόγω αύξησης εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε.

Δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του AstraZeneca

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του εμβολιασμού.

Όσο για τη διασπορά της νόσου, οφείλεται σε συγχρωτισμό και για αυτό συνέστησε προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Γ. Μαγιορκίνης: Σταθερά πάνω από 1 ο Rt

Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη. Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Ενώ, από την Πέμπτη εκτιμούν ότι θα υπάρχει καλύτερη εικόνα.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση