Αρχική COVID-19 Ουραγκοτάγκοι και χιμπατζήδες εμβολιάζονται κατά της Covid

Ουραγκοτάγκοι και χιμπατζήδες εμβολιάζονται κατά της Covid

0
χιμπατζήδες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε ουραγκοτάγκους και χιμπατζήδες, στον διάσημο Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο, τα οποία είναι και τα πρώτα ζώα στις ΗΠΑ που έλαβαν ένα πειραματικό εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε αρχικά για σκύλους και γάτες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το National Geographic.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο χορηγήθηκε στην Κάρμεν, που έγραψε ιστορία το 1994 όταν έγινε ο πρώτος ουραγκοτάγκος που υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, σε τρεις ακόμα ουραγκοτάγκους και πέντε μπονόμπο (πυγμαίους χιμπατζήδες).

Στα δόντια του κορονοϊού και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου

Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός έχει πλήξει και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Σκύλοι, νυφίτσες, κουνέλια, γάτες και άλλα αιλουροειδή –τίγρεις, λιοντάρια, μινκ, λεοπαρδάλεις του χιονιού και πούμα έχουν πέσει θύματα του ιού.

Ωστόσο, η απειλή για τους ανθρωποειδείς πιθήκους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Χορήγηση του εμβολίου στους γορίλες

Τον Ιανουάριο εντοπίστηκαν στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, οκτώ γορίλες θετικοί στον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό ανησύχησε του υπεύθυνους του κήπου, οι οποίοι έσπευσαν να χορηγήσουν το εμβόλιο στους υπόλοιπους ανθρωποειδούς πιθήκους της εγκατάστασης.

Μετά τη χορήγηση του εμβολίου επτά από τους γορίλες εμφάνισαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Ωστόσο, ο όγδοος γορίλας, ο 49χρονος Ουίνστον, εκδήλωσε πνευμονία και σοβαρή αρρυθμία. Στην πορεία όμως η κατάστασή της υγείας του βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η ανάπτυξη του εμβολίου

Αφορμή για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού για ζώα, ήταν ο εντοπισμός ενός θετικού στον κορονοϊό σκύλο στο Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο του 2020.

Έτσι, η εταιρεία κτηνιατρικών φαρμάκων Zoetis προχώρησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού για σκύλους και γάτες, και μέχρι τον Οκτώβριο είχε επιβεβαιώσει την ασφάλειά του και για τα δύο είδη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν είχε δοκιμαστεί σε άλλα είδη, ο Ζωολογικός Κήπος του Σαν Ντιέγκο πήρε το ρίσκο να εμβολιάσει εννέα ανθρωποειδείς πιθήκους τον περασμένο μήνα την ώρα που οι φροντιστές αποσπούσαν την προσοχή τους με λιχουδιές.

Σημειώνεται ότι, μετά το εμβόλιο δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες ούτε στους ουραγκοτάγκους ούτε στους χιμπατζήδες, ενώ σύντομα εξετάσεις αίματος θα δείξουν αν υπήρξε παραγωγή αντισωμάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εταιρεία Zoetis, η χρήση εμβολίων που αναπτύχθηκαν για ένα είδος σε ένα διαφορετικό είδος δεν είναι σπάνια πρακτική στην κτηνιατρική.

«Είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε σε λιοντάρια και τίγρεις εμβόλια που αναπτύχθηκαν για σκύλους και γάτες», εξήγησε η Ναντίν Λαμπέρσκι, υπεύθυνη υγείας ζώων στον ζωολογικό κήπο.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι για ορισμένα είδη, όπως επεσήμανε  εκπρόσωπος της Zoetis, είναι απαραίτητη η αλλαγή των ενισχυτικών συστατικών του εμβολίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση