Αρχική COVID-19 Μ. Θεοδωρίδου: Και τα 3 εμβόλια προλαμβάνουν σοβαρή νόσο

Μ. Θεοδωρίδου: Και τα 3 εμβόλια προλαμβάνουν σοβαρή νόσο

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τρία εμβόλια κυκλοφορούν στη χώρα μας μέχρι στιγμής κατά της covid-19 και φαίνεται από τα στοιχεία ότι μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά σοβαρή νόσο, ενώ δεν έχει αναφερθεί περιστατικό σοβαρής παρενέργειας σύμφωνα με την ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Επίσης, ανέφερε ότι η αξιολόγηση των ευρημάτων των επιστημονικών μελετών που γίνονται εξελίσσονται παράλληλα με την εφαρμογή των εμβολιασμών έτσι που καθημερινά να αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες είναι εξίσου ή πολλές φορές και καλύτερα από τις συνθήκες των κλινικών μελετών.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, σημειώνοντας ότι και στα πλεονεκτήματα των τριών εμβολίων είναι η πρόληψη της σοβαρής νόσου, η αποφυγή της εισαγωγής σε νοσοκομείο, η πρόληψη των θανάτων – που προσεγγίζει το 100% – και η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου.

Μείωση ασυμπτωματικής λοίμωξης

“Θα πρόσθετα σε αυτά και μια από τις πιο πρόσφατες γνώσεις τη μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού στο περιβάλλον” ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι και τα 3 εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών μίλησε και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αναμένεται τους επόμενους μήνες, το οποίο όπως αναφέρει είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε.

Ακόμα κι αν καθυστερήσει η 2η δόση, καμία 1η δόση δεν ακυρώνεται

“Καμία δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια”.

Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Η Μ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση