Αρχική COVID-19 Lockdown: Χαλάρωση παρά το ρεκόρ κρουσμάτων – Μεγάλη αντιπαράθεση

Lockdown: Χαλάρωση παρά το ρεκόρ κρουσμάτων – Μεγάλη αντιπαράθεση

0
LOCKDOWN ÓÔÇÍ ÁÔÔÉÊÇ ÍÕ×ÔÅÑÉÍÅÓ ÅÉÊÏÍÅÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)
LOCKDOWN ÓÔÇÍ ÁÔÔÉÊÇ ÍÕ×ÔÅÑÉÍÅÓ ÅÉÊÏÍÅÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις των ειδικών για το αν και κατά πόσο θα πρέπει η χώρα μας να εξέλθει από το αυστηρό lockdown, που παρά την ισχύ του τις τελευταίες εβδομάδες τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά. Από την πλευρά του ο καθηγητής Σαρηγιάννης, υποστηρίζει ότι Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ακόμα έναν μήνα σε αυστηρό lockdown, ενώ στον αντίποδα ο καθηγητής Ιωαννίδης, λέει “Ναι” στην άρση των αυστηρών μέτρων. Πάντως οι αποφάσεις της επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Σε lockdown μέχρι τα μέσα Απριλίου

Σε καθεστώς lockdown μέχρι τα μέσα Απριλίου, το οποίο όμως θα εφαρμόζεται και θα τηρείται σωστά εκτιμάει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ότι πρέπει να παραμείνει η χώρα μας.

Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σταδιακή άρση των μέτρων και να ανοίξει με ασφάλεια, υποστηρίζει ο Σαρήγιαννης.

“Για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια,” υπογράμμισε ο καθηγητής.

“Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ“, πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας.

Μάλιστα, όπως τόνισε το ενδεχόμενο για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι “εκτός θέματος“.

Ο λόγος για αυτό είναι η φάση αυξητικής τάσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Μία κατάσταση στην οποία θα παραμείνει η χώρα μας μέχρι και τις 18 Μαΐου, όπως δείχνουν τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων. Μετά τις 18 Μαΐου υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης, όπως εξηγεί ο Σαρήγγιανης.

Δεν αντέχεται ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου

Από την μεριά του ο Πρόεδρος ΠΙΣ. Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποστηρίζει μιλώντας στο MEGA, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

“Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα”, υπογράμμισε.

“Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί”, πρόσθεσε.

“Ναι” στην άρση του lockdown

Στον αντίποδα, ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, υποστηρίζει μιλώντας στο MEGA, ότι το lockdown αυτή τη στιγμή “προάγει τη διάδοση του κύματος” καθώς “τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός”.

«Είχα πολλές επιφυλάξεις για το lockdown. Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown.

Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί.

Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό», υπογράμμισε ο Ιωαννίδης σχετικά με το πώς λειτουργεί το lockdown.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει η εστίαση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες”.

Στη συνέχεια, ανέφερε και την άποψη του για το άνοιγμα των σχολείων υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και αναφέροντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις από το κλείσιμο τους.

“Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αναμονή για την ανακοίνωση του σχεδίου χαλάρωσης

Από την πλευρά της Κυβέρνηση κατανοεί την κούραση που έχει επιφέρει το αυστηρό lockdown στους πολίτες και προσπαθεί πυρετωδώς και εν αγωνιωδώς να δώσει ένα σημάδι αισιοδοξίας στον κόσμο.

Έτσι λοιπόν, αύριο, Παρασκευή 19 Μαρτίου οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν για να παρουσιάσουν το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων.

Σημειώνεται ότι, ανάμεσα στα μέτρα που ακούγονται, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 (από 19:00) και το άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου έως το τέλος Μαρτίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση