Αρχική COVID-19 Η Βρετανική μετάλλαξη στο 70% των κρουσμάτων -Μέτρα για ΚΤΕΟ και γάμους

Η Βρετανική μετάλλαξη στο 70% των κρουσμάτων -Μέτρα για ΚΤΕΟ και γάμους

0
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο αγώνας είναι άνισος” ενόψει της επιδημιολογικής εικόνας, κυρίως εξαιτίας των πιο μολυσματικών στελεχών του SARS-COV-2 που αφορούν πλέον το 70% των κρουσμάτων, ωστόσο “ελπίζουμε ότι μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που όλοι μας έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη” ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή.

Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι η πανδημία συνεχίζει να “πολιορκεί” το Σύστημα Υγείας τις τελευταίες μέρες και ιδίως την Αττική, αναφερόμενη στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία παραμένουν μονάχα 24 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική και αυτό αφορά μη διαθεσιμότητα σε ποσοστό 87%.

Μέχρι σήμερα τα κρούσματα από κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τα 115 εκατ., ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τα 2,5 εκατ. άτομα.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε αναφέροντας ότι «η πίεση στο ΕΣΥ, ειδικότερα στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής».

Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, την Πέμπτη ανήλθαν σε 330, ενώ στη χώρα υπολογίζονται σε 3.200.

1909 κρούσματα το μ.ο της εβδομάδας

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας έχει αυξηθεί τις τελευταίες επτά ημέρες, με τον μέσο όρο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 1909 νέες μολύνσεις. Το τελευταίο 15ήμερο, δε, παρατηρείται διπλασιασμός του μέσου όρου των κρουσμάτων ανά ημέρα.

Ενώ, άνω του 70% των κρουσμάτων αφορούν το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες δεν λειτούργησαν. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμβάλλει στο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού», ανέφερε.

“Τα παιδιά έχουν ιδρυματοποιηθεί”

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «Ο αγώνας είναι άνισος, αλλά ελπίζουμε ότι μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που όλοι μας έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου έχουν ιδρυματοποιηθεί και πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα για την επιστροφή τους στα σχολεία» πρόσθεσε.

Διευκρινιστικά μέτρα για γάμους και ΚΤΕΟ

Για την προσέλευση στα ΚΤΕΟ δεν ισχύουν οι περιορισμοί στο SMS 2. Πλέον απαιτείται αποστολή SMS με κωδικό 2 και αποδεικτικό του ραντεβού για έλεγχο.

Αναφορικά με τους γάμους, εν τέλει επιτρέπονται, αλλά αυστηρά με έως 9 άτομα. Στον αριθμό ατόμων συμπεριλαμβάνεται ο θρησκευτικός ή πολιτικός λειτουργός και τυχόν υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό.

Σε “βαθύ κόκκινο” Φωκίδα και Ανώγεια – Εξαιρείται η Λάρισα

Aπό αύριο Σάββατο, οι περιοχές Φωκίδα και Ανώγεια μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο». Συγκεκριμένα στα Ανώγεια διπλασιάστηκαν τα κρούσματα τις τελευταίες δύο μέρες.  Ενώ, στην Φωκίδα, τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 19 σε 59, σύμφωνα με το Ν. Χαρδαλιά.

Ωστόσο, ενημέρωσε ότι η ένταξη της Λάρισας στο «βαθύ κόκκινο» αναστέλλεται, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα κρούει το καμπανάκι των περιορισμών για τις εξής περιοχές που όπως ανέφερε πρέπει να προσέξουν πολύ καθώς η κατάσταση είναι οριακή:

  • Κοζάνη
  • Καστοριά
  • Ιωάννινα
  • Καβάλα
  • Ημαθία
  • Σέρρες
  • Κιλκίς
  • Ζάκυνθο
  • Χανιά
  • Ρέθυμνο

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση