Αρχική COVID-19 Η εστίαση “στρώνει τραπέζι” – Ποια είναι τα αυστηρά μέτρα

Η εστίαση “στρώνει τραπέζι” – Ποια είναι τα αυστηρά μέτρα

0
εστίαση
Εικόνα: pexels.com

Σύνταξη: ecozen.gr

Η εστίαση “στρώνει τραπέζι” στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που μελετώνται σήμερα και όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία εξήγησε ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα καφέ και εστιατόρια που διαθέτουν τραπεζάκια έξω.

Χαρακτηριστικά, η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 12η Απριλίου. Διαφορετικά, αναμένεται άνοιγμα μία εβδομάδα αργότερα, στις 19 Απριλίου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA.

Σημειώνεται ότι, τα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή για τρεις εβδομάδες, σε ανοιχτούς χώρους.

Τα μέτρα θα είναι πολύ αυστηρά

Η πανδημία του κορονοϊού, όμως συνεχίζει να είναι απειλητική και για να ελεγχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η διασπορά του ιού, τα μέτρα αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που ίσχυαν πριν να κλείσει η εστίαση τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, τα μέτρα θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα
  • θα γίνονται πολύ συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους, όπως έγινε με τις σόμπες εξωτερικού χώρου.

Τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Παράλληλα, στο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανό άνοιγμα, αλλά σε εξωτερικούς μόνο χώρους, κατά την περίοδο του Πάσχα.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, η διαδικασία του εμβολιασμού κάνει πρόοδο και είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απώλειες πάνω από 2,5 δισ. ευρώ στη εστίαση

Είναι γεγονός ότι η εστίαση είναι ο κλάδος, που ίσως να έχει υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που έχουν παρθεί για την αντιμετώπισή της.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους καθώς τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο ενώ την περσυνή χρονιά οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ η ρευστότητα είναι μηδενική για περίπου τα 2/5 των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν μόλις στο 0,5% του συνόλου των δανείων που εκταμίευσαν οι τράπεζες.

Οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον περασμένο Μάρτιο του 2020, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς. Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τα χειρότερα εάν δεν βρεθεί άμεσα ένας τρόπος για να επαναλειτουργήσουν και εάν δεν λάβουν οικονομική στήριξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here