Αρχική Επιστήμη Δισεκατομμύρια χρόνια τεκτονικών αλλαγών σε 40 δευτερόλεπτα (βίντεο)

Δισεκατομμύρια χρόνια τεκτονικών αλλαγών σε 40 δευτερόλεπτα (βίντεο)

0
earth
Γη Εικόνα: gazette series
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται αδιάκοπα, η κίνησή τους ενίοτε γίνεται αισθητή με σεισμούς που μπορεί να σπείρουν ακόμα και την καταστροφή. Μπορεί να μην είμαστε ικανοί να γίνουμε μάρτυρες όλων των μεταβολών κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά όπως δείχνει το εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί, κατά την πάροδο δισεκατομμυρίων ετών, αυτές οι “πλάκες” έχουν βρεθεί κυριολεκτικά σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.

Με μία από τις πληρέστερες αλληλουχίες τεκτονικών μοντέλων που συγκεντρώθηκαν ποτέ, επιστήμονες δείχνουν μέσα σε 40 μόλις δευτερόλεπτα ό,τι κίνηση έγινε μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια.

Καθώς οι τεκτονικές πλάκες κινούνται, επηρεάζουν την κίνηση και την εξέλιξη των ζώων, το κλίμα, παλιρροιακά κύματα, την παραγωγή μετάλλων, την ηφαιστιακή δραστηριότητα και αμέτρητα άλλα στοιχεία. Αφού στην πραγματικότητα, κάθε μια αποτελεί ένα σύστημα υποστήριξης ζωής.

Στην πραγματικότητα οι πλάκες κινούνται με την ταχύτητα που μακραίνουν τα νύχια μας, όταν όμως συνθέσουμε τα στιγμιότυπα, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, δήλωσε ο γεωεπιστήμονας Sabin Zahirovits από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

“Σκεφτείτε, ότι η παγωμένη και αφιλόξενη Ανταρκτική, κάποτε αποτελούσε εξαιρετικό προορισμό διακοπών στον ισημερινό”, προσθέτει.

 

Όσο παλαιότερα έφταναν στο παρελθόν, τόσο δυσκολότερο ήταν να επιλέξουν τα κατάλληλα μοντέλα. Και ειδικότερα πριν από 520-1000 εκατομμύρια χρόνια. Ενώ, ευελπιστούν ότι η έρευνά τους θα γίνει βάση για την περαιτέρω κατανόηση της κίνησης στη Γη, αναγνωρίζοντας ότι είναι φυσικό να λείπουν κάποιες λεπτομέρειες για τις οποίες δύσκολα θα προέκυπταν ακριβή στοιχεία.

Η συγκεκριμένη αλληλουχία κίνησης των τεκτονικών πλακών στη Γη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι μοναδική ανάμεσα στους γνωστούς έως τώρα βραχώδης πλανήτες.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει και δεν είναι άλλο από το πως σχηματίστηκαν αρχικά και πότε ακριβώς έλαβε χώρα αυτός ο πρώιμος σχηματισμός.

Η επιστημονική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Science Direct 

Διαφήμιση