Αρχική COVID-19 Ένα βήμα πιο κοντά στην ασφαλή κινητικότητα με το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό”

Ένα βήμα πιο κοντά στην ασφαλή κινητικότητα με το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό”

0
ασφαλή κινητικότητα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα βήμα πιο κοντά στο άνοιγμα του δρόμου και στην ασφαλή κινητικότητα, έρχεται η Ευρώπη, μετά την απόφαση της Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό“. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει με δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, “αξιοποιώντας την ελληνική πρόταση, η Ευρώπη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και μάλιστα με νομοθετικό κανονισμό, την εναρμονισμένη εισαγωγή ενός “Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού Εμβολιασμού“, το οποίο θα διευκολύνει την μετακίνηση των ταξιδιωτών εντός της Ε.Ε.

Παράλληλα, και ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει, άρα και η τουριστική περίοδος, η Κομισιόν, έχει ως στόχο να εφαρμοστεί το μέτρο το αργότερο από την 1η Ιουνίου.

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν απέσπασε τη δέσμευση των μεγάλων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής να ακολουθηθεί στην υιοθέτηση η διαδικασία του επείγοντος.

Υπενθυμίζεται ότι, το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό” το οποίο θα είναι διαθέσιμο και σε έντυπη μορφή, θα περιλαμβάνει πληροφορίες του κατόχου σχετικά:

  • με τον εμβολιασμό του
  • ή αν δεν έχει εμβολιαστεί με το αρνητικό αποτέλεσμα πρόσφατου τεστ
  • ή την πιστοποίηση πως έχει αναρρώσει από την ασθένεια του κορονοϊού

Η πρόταση της υιοθέτησης της πρότασης για το “Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό”, έχει τεθεί επί τάπητος και οι λεπτομέρειες του μέτρου θα συζητηθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των κρατών – μελών και στη συνέχεια σε αυτό των Ευρωπαίων ηγετών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι κάποιες χώρες διατηρούν τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο και αν θα υπάρξουν διακρίσεις στη μετακίνηση μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων.

Δ. Φραγκάκης: “Ανοίγει ο δρόμος για ασφαλή και “ελεύθερα” ταξίδια εντός της ΕΕ”

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Φραγκάκης και με αφορμή την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν, αναφέρει:

«Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό“, ανοίγει τον δρόμο για ασφαλή και “ελεύθερα” ταξίδια εντός της ΕΕ.

Το πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του covid-19, έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη νόσο. Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει ένα QR code με εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του.

Αξιοποιώντας την ελληνική πρόταση, η Ευρώπη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, διευκολύνοντας σημαντικά την μετακίνηση των πολιτών και συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας.

Ο δρόμος για το ασφαλές και έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού μας, γίνεται πλέον πιο βατός».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση