Αρχική COVID-19 Δραματική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα – Την Παρασκευή αποφάσεις για...

Δραματική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα – Την Παρασκευή αποφάσεις για χαλάρωση μέτρων

0
Χανιά
1000% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα των Χανίων - Φωτό Χανιά wikipedia
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δραματική είναι η αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-COV-2 στα λύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας και την ίδια ώρα η συνεδρίαση των ειδικών για μερική χαλάρωση των μέτρων έλαβε παράταση για την Παρασκευή.

Οι λοιμωξιολόγοι ανέβαλαν την συνεδρίαση τους για την ερχόμενη Παρασκευή, αντί για σήμερα Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από το Σάββατο.

Ένας από τους βασικούς λόγους, πέρα από τη δραματική εικόνα στις ΜΕΘ της Αττικής, -όπου υπάρχουν διασωληνώσεις εκτός κλινών ΜΕΘ με τις διασωληνώσεις την Τρίτη να φτάνουν τις 605 -θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, καθώς το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ ήταν περιορισμένος και όχι ο συνήθης.

Πρώτη χαλάρωση θα γίνει στις μετακινήσεις – Τα κομμωτήρια ακολουθούν

Σύμφωνα με πηγές, το πρώτο μέτρο που αναμένεται να χαλαρώσει είναι οι μετακινήσεις. Και συγκεκριμένα, να διευρυνθεί το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, ώστε να ισχύει ό,τι και τις καθημερινές, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00. Ενώ, σειρά θα έχει η διευκόλυνση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, και η κατάργηση της μετακίνησης μόνο σε ακτίνα εντός 2 χιλιομέτρων, αναφορικά με τον κωδικό μετακίνησης 6.

Εάν αποφασιστεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, τα κομμωτήρια που και κατά τον προηγούμενο lockdown είχαν ανοίξει πρώτα χωρίς να επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα, λόγω τήρησης των μέτρων, θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν και όχι πριν τις 22 Μαρτίου. Παράλληλα εξετάζεται και το άνοιγμα των δικαστηρίων από την ίδια ημερομηνία.

Σειρά θα έχει το λιανεμπόριο και μπορεί να εξετάζεται η 29η Μαρτίου ως ημερομηνία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια καταστήματα και υπηρεσίες αφορά.

Ιικό φορτίο: Έως και 1.000% αύξηση στα λύματα

Αυξητικές τάσεις που σε κάποιες περιοχές της χώρας αγγίζουν και το 1.000% παρατηρούνται στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα για την εβδομάδα από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτές κυμαίνονται από +41% στη Λάρισα έως και +1.000% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι μεταβολές που παρατηρούνται στην Πάτρα (+3%) και στον Βόλο (-7%), όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένει ουσιαστικά σταθερή σε σχετικά υψηλά, όμως, επίπεδα.

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα για Αθήνα και Θεσσσαλονίκη

Στην Περιφέρεια Αττικής, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, όπου έχει καταγραφεί σχετική σταθεροποίηση, πάντα σε υψηλά επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Ωστόσο, οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μία ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στα Χανιά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 1.000%. Ενώ, το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό. Στο Ηράκλειο καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 683%.

Στον Άγιο Νικόλαο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, ενώ σταθεροποίηση, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Πάτρα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία σταθεροποίηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μία ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Να σημειωθεί ότι μεταβολές της τάξης +/-30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, για την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 8 έως 12 Μαρτίου 2021 λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 8 έως 14 Μαρτίου 2021.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση