Αρχική COVID-19 AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις – Έκτακτη σύνοδο ζητούν κράτη της Ε.Ε....

AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις – Έκτακτη σύνοδο ζητούν κράτη της Ε.Ε. για την κατανομή εμβολίων

0
εμβόλιο - κορονοϊός
Εικόνα: pixabay/Caniceus
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Την ίδια στιγμή κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την κατανομή εμβολίων και ζητούν να διεξαχθεί σύνοδος προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Νέες καθυστερήσεις στα εμβόλια

Χαρακτηριστικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην διανομή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ε.Ε.

Ο λόγος της καθυστέρησης δεν είναι άλλος από την εμφάνιση προβλημάτων παραγωγής.

Έτσι, η εταιρεία, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός ΕΕ, προκειμένου να καταφέρει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης.

Ωστόσο, οι περιορισμοί στις εξαγωγές ήταν αναπόφευκτοι.

“Δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους και πιθανόν και το δεύτερο τρίμηνο,” ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Δυσαρέσκεια για την κατανομή εμβολίων εκφράζουν 5 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν Αυστρία, Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία και Βουλγαρία, μέσω κοινής επιστολής προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την κατανομή των εμβολίων, ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί σύνοδος προκειμένου να συζητηθεί για να διευθετηθεί το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι τέσσερεις ομόλογοι των υπόλοιπων τεσσάρων κρατών-μελών (Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία, Βουλγαρία), υποστήριξαν στην επιστολής τους ότι «δεν εφαρμόζεται ισονομία στις παραδόσεις δόσεων των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε συγκεκριμένες χώρες μέλη της Ε.Ε.».

Σημειώνεται ότι, είχαν προηγηθεί χθες οι καταγγελίες του Σεμπάστιαν Κουρτς ότι ορισμένες χώρες ίσως να έχουν υπογράψει «μυστικά συμβόλαια» με φαρμακοβιομηχανίες ώστε να λάβουν περισσότερα εμβόλια από εκείνα που τους αναλογούν, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχει κάνει η Ε.Ε.

Η απάντηση της Κομισιόν

Από την πλευρά της η Κομισιόν, αναφέρει ότι συμφωνεί με αρκετά κράτη-μέλη, που εκφράζουν την άποψη ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους.

Αναλυτικά η Κομισιόν αναφέρει:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία.

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση